Снимка: NOVA
fallback

Случаят с нападнатото 14-годишно момче в автобус 404 потресе хората в социалните мрежи. Много от тях се възмутиха, че нито един човек не е помогнал на детето срещу насилниците. Според експерти, зад безразличието на пътниците се крие апатия и страх. Да се изправиш срещу насилник в България е опасно, тъй като можеш и самия ти да бъдеш нападнат.

Oще по темата

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо“, казва пред БНТ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.  По думите й, този инцидент е показателен, че все повече възрастни, не само деца, живеят във виртуална реалност. Те дори не се замислят, какви биха били последствията, ако това е тяхното дете.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници“, обяснява д-р Гълъбова. Според нея у извършителите има чувство на безнаказаност. Навярно те са извършвали подобни деяния и преди, като по този начин изразяват емоциите си.

"Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре“, твърди психиатърът.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред“, категорична бе д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

РВ

преди 4 години

Навремето свалих на земята един съсед- пиянде. Пребиваше жена си и дъщеря си ежедневно. Чувам поредните писъци, отивам да видя какво става. Отваря вратата и ми скача. Удрям го,пада на земята и получава комоцио. Съдилища, призовки...ужас 3 години. Но все пак, бих се намесил отново да защитя невинни хора.

125

Анонимен

преди 4 години

автобусът не е бил намерен

124

Щот са путки

преди 4 години

Или както е по-модерно безтопкови ***

fallback