Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Младите българи ходят на туризъм и почивка главно в България, докато по-възрастните се насочват по-скоро към дестинации зад граница. Тази тенденция се очертава от данните на Националния статистически институт. Те описват туристическите пътувания на българите и разходите за тях през последното тримесечие на миналата година, пише „24 часа“.

Общо 1,302 млн. българи са предприели пътуване в този период. Като цяло по-голямата част от населението обикаля из страната - 81,1% са пътували само у нас, а 1,8% както в България, така и извън нея.

Но най-голямата група, предпочели родината, са тази на възраст между 25 и 44 години - 86,7%.

Екскурзии в чужбина пък са си организирали основно хората между 45- и 64-годишна възраст - 24,3%.

 Общо 17,1 на сто от населението са пътували само извън страната.

Най-младите - тези между 15 и 24 години, също основно са се разхождали из България (около 78%), докато почти 20 на сто от тях са избрали друга дестинация.

От групата на най-възрастните - над 65 години, около 18% са ходили на туризъм в чужбина. Тук всички са избрали само единия тип пътуване и няма такива, които да са били и в страната, и извън нея.

25-44-годишните са били най-активни в края на миналата година, като те съставляват 48% от всички пътували в този период, или 625,5 хил. души. Но като цяло се наблюдава по-голяма туристическа активност, тъй като общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 18,9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г.

И макар по-голямата част от туризма да е съсредоточен в България, основната цел на хората не е да опознаят родината. 47% са ходили на посещение на някой близък или роднина.

Все пак пътуванията на екскурзия и почивка остават на второ място (39,7%), а командировките и други бизнес пътувания са едва 3,4 на сто. Следователно малко хора са избрали да използват услугите на туроператор или туристическа агенция и над 90% са се организирали самостоятелно.

Общият брой самостоятелни пътувания са били 1,486 млн., което е 88,4% от всички. От тези в чужбина 67,4% са били без резервация. По-ниският брой в тази група си има обяснение. Очаквано българите са заминали в чужбина главно на екскурзия и почивка - 54,9% от пътуванията са с тази цел. 23,1% от тях са били на гости на някой познат, а 11,3 на сто - по професионални задачи.

За бизнес пътувания в страната разходите за едно лице са средно 167,84 лв., докато в чужбина са доста повече - 1063,79 лв. За личен туризъм, което включва почивка, посещения на културни мероприятия, спортуване, лечение, обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други, българинът отделя малко повече, когато се разхожда из България - 172,07 лв., а извън нея харчи средно 545,65 лв.

Що се отнася до структурата на тези разходи, отново има значение дестинацията.

В България основната част от харченията отиват за храна - 40%, докато в чужбина за ядене сънародниците ни са дали 23 на сто от парите си. Извън страната основните разходи са за транспорт - 34%, и обратно - у нас отделяме едва 23 на сто за превоз.

Интересно е, че в България се отделят повече средства за настаняване - 20% от разходите на пътуващите, докато в чужбина те са 16 на сто. Но пък там сънародниците ни се отпускат повече да харчат за други странични неща - 26% от парите им отиват за тях, докато в България този дял е 17 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Пипи дългото чорапче

преди 4 години

Видях как пътуват младите днес .На Задушница викат не на расизма.Акато минаха през женския пазар,че имаше прегръдка с римляни...На Задушница

19

Българин

преди 4 години

До Анонимен 19Да кажеш че сме 100 милиона население, да имат избор работодателите.Обаче то няма и работа вече в БГ.Влизам в джобса и едни и същи фирми постояно си търсят рибки, то вече не останаха хора ама тез са упорити.

18

Анонимен

преди 4 години

Младите се концентрират в София заради ВУЗ и това го отчитат като вътрешна екскурзия и туризъм :. Старите не могат да намерят работа даже в София и се принуждават да слугуват в чужбина.

fallback