Снимка: БГНЕС
fallback

Симптомите на коронавирус могат да се регистрират до 14 дни след зараза, затова при пътуване до засегнати страни хората сами трябва да сигнализират на здравните служби. Това каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред bTV.

"Основната ни цел е хората, които се връщат от Китай, да съобщават на границата, да си стоят вкъщи и при първите симптоми да потърсят медицинска помощ", посочи проф. Кантаджиев.

Oще по темата
По думите му последните изследвания показват, че заболяването е най-опасно за възрастните хора. Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували.

"Другите вируси, които имаме – респираторния синцитиален вирус и грипния вирус за децата до 1 г. е тежко протичащ и заплашващ живота. Този нов коронавирус се оказва, че за децата не е опасен", уточни проф. Кантарджиев.

Той заяви, че досега девет жени, които са били бременни в 9-тия месец, са заболели с коронавирус. Въпреки заразата, те са родили здрави деца.

"Този вирус има покривка, той се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители – не казвам спирт. Става дума, че той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа", каза експертът.

Проф. Кантарджиев обясни, че заболяването ще стане хронично, но по-лесно податливо на лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 години

Не става въпрос за цвета на кожата, това са външни белези, а е важно каква е генетиката. Само за справка, индианците в Америка са умирали от шарка и други безобидни за нас вируси, а не от глад че бизоните били застреляни от каубойте. Това го има само по филмите от Холивуд.

16

явере

преди 4 години

Досега имаше Зика,Свински грип,Птичи грип,други два респираторни вируса,дето не бяха толкова опасни,от Свинския грип имаше около 10 смъртни случаи по целия Свят,а обявиха пандемия.Сега със вече десетки хиляди заболели и хиляди смъртни случаи,не бил опасен тоя вирус,те китайците затова са сложили под карантина стотици милиони хора и спряха икономиката си,защото вируса не е опасен.Явно *** дето управляват планетата искат да умрат милиони.

15

man

преди 4 години

Сигурно е полезен, щом не е опасен.Направо да ги заразим нарочно, да си имат имунитет когато пораснат.

fallback