Основната заплаха за националната сигурност в България е поляризацията на обществото. Поляризацията на групи, които защитават крайни гледни точки, с нищо не помагат за солидаризирането на общественото мнение. Появата на антисистемни групировки разделя хората. Това е причината и България да не може да защитава интереса си. Това и още по темата коментира д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според неговите думи в САЩ след 11 септември американците са се обединили около Буш. "Можем ли ние да постигнем подобен тип консолидация в България, когато хибридните заплахи избуяват", коментира той.

"Има три основни точки, които трябва да защитаваме. Преди всичко няма как да защитаваме нашия интерес извън евроатлантическото пространство. Втора точка - ясна стратегия за справяне с хибридните заплахи, с кибер заплахите. Трета точка - баланс. Когато дойде време за световна политика, нека не забравяме, че в ООН има постоянни, и непостоянни членки на Съвета за сигурност", допълни експертът.

Иванов изтъкна, че важността на Западните Балкани се разделя на две причини - "този регион е като една етнорелигиозна мозайка. Илюзия е да смятаме, че регионът е спокоен". Втората причина според него е, че това е регион на замразен конфликт.

"С Македония е по-лесно, със Сърбия, която направи своя избор за Евразийския съюз - не е толкова лесно. Ако Сърбия не желае да е член на НАТО, тя няма място в ЕС", смята политологът.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase