Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Неофициално 40% от българите редовно са си купували лотарийни билети с надеждата за бързо забогатяване. Закономерно процентът е по-голям в по-малките населени места, където възможностите за добре платена работа са по-ограничени. На този фон държавата забрани златните талончета и остави тотото като една от възможностите за любителите на хазарта.
Oще по темата

 
"Тези талончета се превърнаха в напаст, тепърва предстои да видим какво ще се намести в тази ниша. Има и много тъжни сцени, тези хора са обучени да са наивни. Голяма част от хората се държат като деца и има злоупотреба с това, държавата се ангажира, но е свършена 50% от работата", каза за "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров.

Държавата, по думите му, можела да помогне на тези хора да извървят пътя си и да не са жертви на предприемаческия интерес. По дефиниция църквата се занимава с развитие на душата, защото предлагала друга гледна точка.

"Социалната работа се намесва там, където липсват другите възможности", посочи Александров.

Психотерапевтът Боряна Ангелова обясни, че колкото повече несигурността на света се засилва, толкова хората започват да вярват, че неща извън тях могат да им помогнат.

"В социума ние зависим от изборите на хората около нас. Когато изпаднеш в дългове, тогава осъзнаваш проблема. Почти денонощно сме облъчени от реклами, които ни карат да инвестираме в материалното. Това е феноменът "всички го правят", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в момента фокусът се измества и финансовото не е това, което е било някога, a посоката била към споделяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Скептик

преди 4 години

До 28Само Харалан липсваше да каже. Ние щото сме глупави

38

Анонимен

преди 4 години

Абе бая народ станаха милионери и хилярдери с търкането на талончета. Всяка седмица имаше поне сто печеливши на големи суми

37

House M.D.

преди 4 години

Къде мога да следвам социална антропология?

fallback