fallback

Депутатите сложиха край на "летящите професори", след като приеха на второ четене промените в Закона за висшето образование. Ограничението е във връзка с акредитацията на вузовете. Така един член на академичния състав ще може да участва в определянето на оценката от програмната акредитация само на едно висше учебно заведение.

"Tова е стар рефрен за брoйката на висшите училища, практиката по света е различна. Проблемът не е броят на университетите, а че в годините Агенцията по акредитация така структурира училищата, че те могат да правят бакалаври, магистри, и доктори", каза за "Денят ON AIR" ректорът на УНСС в периода 2011-2019 година проф. Стати Статев.

По думите му не може да се акредитират толкова програми в университети, които не правят никаква наука.

"Очаква се след промените на закона да получим нормално разпределение на оценките и да се потуши лобизма", коментира той за Bulgaria ON AIR

Според проф. Статев имало неразбиране за "летящите професори".

"Става дума за нещо по-фундаментално. Това, което ще стане с очакваната промяна е, че един преподавател ще се брои за акредитацията на едно висше училище, но не можем да му забраним да преподава в повече от един университет", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Не ми е ясно, как гласуваното от Парламента ограничение във връзка с акредитацията ще "сложи край" на явлението "летящи професори"?Статев ясно казва, че няма да им се забрани да преподават в по няколко университета, т.е. един и същи преподавател и занапред ще може да заема по няколко преподавателски места.

14

Друг

преди 4 години

До някойСамо че английският е задължителен и на всички официални международни форуми в ЕС се говори на този език. Пише го като задължително условие и в поканитеза участие, и в програмите.Иначе, езикът на всяка държава член на ЕС се счита за официален в границите на общността. Опитай се в Германия или в Белгия да влезеш в научна институция и да говориш само на български. Ако попаднеш на българист в катедра по славянски езици, ще свършиш някаква работа. Но само в такава ситуация.

13

някой

преди 4 години

Защо пък точно английски? В ЕС има 24 официални езика. Това, че ти знаеш английски, не значи нищо. Много хора го знаем.https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:European_Parliament_languages.jpg

fallback