Снимка: БГНЕС

Войната е в ход и е обявена от социалния министър Деница Сачева. Отговорът на майките от "Системата ни убива" ще е национален протест, който ще се проведе през март и искане на оставката на Сачева.

Майките се оплакват, че откакто е заела поста, тя ги обиждала непрекъснато и водила медийна пропаганда срещу правото на децата им да живеят.

"С лъжите, които разпространява, тя води борба срещу децата с увреждане", отсече Вера Иванова от "Системата ни убива".

Майките са недоволни от критиките, които оправя социалният министър именно към този закон, за който те се бориха близо година, в т.ч. и с платковия лагер пред парламента.

Те се оплакват и от това, че Сачева не признавала техния труд, въпреки че той е денонощен и е 365 дни в годината.

Заплата, която получава един асистент, е най-много 610 лв. и тя е за най-тежките случаи на увреждане, а средната е около 350 лева. Така че държавата пести пари от нас, защото издръжката на едно дете в социален дом е 1200 лева на месец, а заплатата на една приемна майка е 800 лева, обясниха още майките.

Зад искането им застава парламентарната група на БСП, с която те се срещнаха.

Червената шефка Корнелия Нинова смята, че Законът за личната помощ не трябва да бъде променян.

Според нея Министерски съвет иска да отмени закона и да приложи текстове от него в Закона за социалните услуги, чието влизане в сила е отложено с шест месеца.

Тя смята, че не бива да се вземат такива решения, без да се организира широк дебат и да чуе мнението на майките на деца с увреждания.

Нинова обвини правителството, че не е осигурила финансиране по закона и заради това той реално не е добре работещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase