Снимка: БГНЕС
fallback

Папа Франциск и Владимир Путин са най-харесваните световни лидери от българите, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл", коeто обхваща 50 държави и приблизително две трети от световното население.

Цели 59% от нашите сънародници имат благоприятна оценка към президента на Русия, срещу 25%, които имат неблагоприятна. Руският президент получава още по-голямо благоразположение от страна на българите спрямо предходната година и е вторият най-одобряван световен лидер в България. Пред него е единствено папа Франциск, който има подкрепата на 65% от нашите сънародници и само 9% неодобрение.

Oще по темата
Любопитно е, че в рамките на ЕС България и Румъния остават и единствените две страни с положително отношение към Путин. Още по-парадоксално е, че доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско, отколкото при нас.

Като цяло тенденцията на разколебаване на оценката на световните лидери по целия свят личи и в България. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите – 41% от нашите сънародници имат благоприятна оценка за него, а 42 – неблагоприятна. За сравнение преди година числата са били 50% срещу 25% в полза на одобрението.

Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, като едва 25% от нашенците го одобряват, срещу цели 44% неодобрение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни – 29% благоприятна оценка срещу 54% неблагоприятна.

Традиционно, най-малко харесваният световен лидер у нас е президентът на Турция Реджеп Ердоган, чиято дейност е харесвана от едва 15% от българите срещу 67%, които не я харесват.

В световен мащаб папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. Той получава благоприятна оценка от 53% от хората срещу 23%, които имат неблагоприятна. За втора поредна година пък германският канцлер Ангела Меркел (46% срещу 31%) е най-добре приета сред политическите лидери. Тя е следвана от френския президент Еманюел Макрон (40% срещу 33%), като това са единствените политически лидери, при които положителните оценки са повече от отрицателните.

И президентът на САЩ Доналд Тръмп (31% срещу 58%), и президентът на Русия Владимир Путин (36% срещу 48%), отбелязват сходна негативна тенденция. Израелският премиер Нетаняху (21% срещу 41%) също продължава да губи подкрепа.

Към руския президент Финландия е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди официалното напускане на ЕС), Испания и Полша.

Германия пък е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия, Испания и Австрия. Положително отношение към американския президент има в Полша и Румъния.

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. По отношение на Тръмп, Албания и Косово в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия и Босна и Херцеговина са на обратния полюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

402

Анонимен

преди 4 години

Путин е пич !

401

тя

преди 4 години

Папата не струва от където и да го погледнеш !

400

москвич бракма

преди 4 години

Аз съм българин и не харедвам джуджето *** хо хо хо

fallback