fallback

България е сключила споразумение за присъединяване с Европейския съюз и Народното събрание е ратифицирало договора, който предвижда България да въведе еврото. Старната ни няма опция да не въведе еврото. Тези, които поставят под въпрос членството на България в еврозоната с референдум, поставят под въпрос и членството на страната ни в ЕС. "Тези хора не го искат, смятам, че всички знаем ползите от това страната да е член на съюза. Най- вече достъпът до кохезионните фондове и до стабилизационните механизми, действащи в блока", коментира Борис Петров, финансист, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, това което се случва след промяната на Закона за Българската народна банка за влизането на страната в т. нар. чакалня на еврозоната е "естествена враждебност на хората към несигурност и промяна във валутния курс и като цяло в паричния режим по време на нашето преминаване към Валутно- обменния механизъм ERM II".

"Това накара хората да потърсят естествено спасение в еврото, което заедно с американския долар се ползва като убежище при несигурност", допълни Петров.

Той отбеляза, че това е процес, който се отклонява от нормалното поведение, защото "хората реагират емоционално, тъй като те не могат да преценят в рамките на каква степен е застрашен курсът".

"А курсът изобщо не е застрашен. България вече 23 години поддържа един изключително успешен паричен режим с фиксиран курс и с едно пълно покритие на емитираните пари с евро валутни резерви. И то в момент, в който валутните резерви на БНБ са на историческия си пик", отбеляза още Петров.

Финансистът припомни още веднъж, че валутният борд е преминал през няколко кризисни обстоятелства и през поредица от стрес тестове, за да покаже гъвкавостта си.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Мен

преди 4 години

Този финансист да си обърне левовете в рубли

41

стар пожарникар

преди 4 години

Курсът наистина не е застрашен! Само ще бъде променен!

40

народняк

преди 4 години

искаме референдум за еврото както направиха всички държави в ЕС

fallback