Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Комисията по икономическа политика и туризъм прие промени в закона за туризма, които предвиждат имот да бъде отдаван в платформи като Airbnb и Booking само ако има съгласие от поне 50% на собствениците на имоти в сградата. Имам съмнения, че не е намерен правилният баланс между интереса на собствениците на имоти, които ги отдават под наем, и интереса на другите обитатели в сградата. Това каза Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Гостът коментира, че в българското законодателство все още не е формулирано какво е краткосрочен наем, средносрочен и дългосрочен наем. Според Перфанова социалните и бизнес интересите се сблъскват в тази ситуация.

Експертът смята, че подобни промени не бива да бъдат част от закон за туризма, тъй като те са свързани по-скоро със собствеността, отколкото с правата за отдаване на имот в туристическия сектор.

По думите на Ирена Перфанова нещо, което е задължително за всяка етажна собственост, е вътрешен правилник на сградата, в който да залегнат много механизми, които да позволяват взимането на определени мерки.

Сигурността при отдаване на имот под наем е основен проблем за собствениците в етажната собственост. Друг казус е състоянието на общите части в сградата, както и шумът и неправилното стопанисване на имота.

Цялото интервю вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase