Снимка: Bulgaria ON AIR

На месец по 5-6 българчета са искали да посегнат на живота си, сочат официални данни на Агенцията за закрила на детето. От 2009 г. благодарение на Националната телефонна линия за деца са получени стотици хиляди сигнали, включително и от родители за различни проблеми, свързани с най-малките. Какво тревожи децата ни и какво може да ги накара да поискат да сложат край на живота си?

Още по темата


"Децата ни са дигитални, обичат нещата да се случват бързо. На много места не съществуват специалисти, а тази телефонна линия е нещо много професионално и добро. Децата са самотни и не знаят към кого да се обърнат", каза в студиото на "България сутрин" психологът Младен Владимиров.  

По думите му от защитената среда вкъщи децата могат да се обадят, когато проблемът стои на дневен ред.

"Телефонът е изключително популярен, има добри информационни кампании - на всяка детска градина и на всяко училище има такъв плакат. Хубаво е, че е безплатен и анонимен", обясни Владимиров.

Повечето консултирани от телефонната линия са родители.

"Хубаво е, че те търсят съвети, това показва, че тази телефонна линия е основана да отговори на нуждите на цялото семейство. Родителите имат много страхове и някой професионално трябва да ги поеме", коментира психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Владимиров разясни, че на Националната телефонна линия за деца може да се сигнализира и за дете в риск.

Телефонът на националната линия за деца е 116 111.

Коментари Напиши коментар

13

Пирани ин акшън

преди 1 година

след ка са изтрепали всичките си роднини и те като пираните от глад умиргат, а тез от уръдие на убийствата

12

д-р психолог

преди 1 година

Домашното насилие е най малкия проблем. Насилието в училище между съученици, насилието в социалните мрежи е проблема. Но държавата не назначава качествени специалисти психолози във всяко училище за справяне със агресивните ученици. А дeбилизмa във някои семейства се оправя единствено със закона на древна Спарта.

11

Анонимен

преди 1 година

Докато гледаме на проблемите с домашното насилие и насилието в училище като "на дребни проблеми" и "много важно, кой не са го шамарили като малък?" за съжаление ще е така. За да стигне едно дете до там, явно системно трябва да е било бито/тормозено, да се е чувствало безпомощно и изоставено и никой да не е обърнал внимание, че има сериозен проблем дали с родителите, дали със съученици.