Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Прокуратурата прави всичко възможно, за да може Васил Божков да бъде екстрадиран в България, увери главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР.

"Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия", обяви обвинител №1. Той подчерта, че до момента има повдигнати седем обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че Божков не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

Oще по темата
"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев.

Той коментира и инициирания от президента Румен Радев дебат, свързан с прокуратурата.

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", посочи Гешев и определи президентската инициатива по темата като "има някакъв проблем, намерете го".

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев като главен обвинител в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а по този въпрос предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

218

Храна за размисъл

преди 4 години

Откакто Гешев обяви борба с битовата престъпност всеки ден започна да се случва по някой друг инцидент,но само с борба и всичко по старому промяна ще настъпи ли? Явно не,защото ако няма престъпност,няма бедни и незадоволени хора какво ще правят полицаите,затворите,адвокатите,прокурорите? Държавата явно ще трябва да обяви фалит. Хора,пари се печелят от проблеми,а не от решенията им. Схващате ли,че ще си останете роби и ще мрeте като мухи в тези времена?Народа бавно и сигурно си заминава.

217

Гост

преди 4 години

Балъците на сила ли търкат билети и си харчат парите? Наркоманите насила ли им дават дрога да се дрогират?Благодарение на кой са богати богатите? Докато се смятате за нещо под тези,които смятате за богати,ще сте там където сте.След като е станал богат,той е станал и благодарение на хора около него,а как точно едва ли ще се разбере и ви засяга,но повечето българи понеже им скучен живота,този на другите е по-интересен да се коментира.

216

ББ

преди 4 години

хаха...ако си пич докопай създалите Божков...тея дето им плащаше да му правят закони и да не виждат нарушенията на Закона...сценаристите докопай...и ще ти повярваме,разбира се и той трябва да носи отговорност за престъпленията ако е извършил такива

fallback