Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата прави всичко възможно, за да може Васил Божков да бъде екстрадиран в България, увери главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР.

"Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия", обяви обвинител №1. Той подчерта, че до момента има повдигнати седем обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че Божков не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

Още по темата
"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев.

Той коментира и инициирания от президента Румен Радев дебат, свързан с прокуратурата.

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", посочи Гешев и определи президентската инициатива по темата като "има някакъв проблем, намерете го".

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев като главен обвинител в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а по този въпрос предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase