Снимка: БГНЕС
fallback

Фондация "Тракия", която се грижи за колекцията на арестувания бизнесмен Васил Божков, поиска оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити  за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и "Тракия”, съобщиха от фондацията.

Oще по темата

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.
 
"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", е заявил в разговор по телефона Директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, уточнява съобщението на фондацията.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация "Тракия” е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация "Тракия”.

" До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрез с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията", оплакват се от фондацията.

Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му,  изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка", пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 4 години

В Тракия казаха че били бивши ченгета разследваши Бошков. Сага на хранилка при него. Да ги питат защо вместо да го разследват са почнали работа при него. Мафия.

52

Анонимен

преди 4 години

Заловиха иманяр в Търговище със 143 монети и 5 пръстена - Ало Тракия сезирайте се, викнете и Юнеско, ще ви нарушат доставките от други частни колекционери с нерегистрирани колекции.

51

Анонимен

преди 4 години

Юнеско-Мюнеско така са го погнали Черепа, че най-добре да забрави за колекцията си, ами да се скрие някъде като Галеви и Мустака и да си харчи парите, дето е откраднал. Ако си мисли, че ще се прибере спокойно в България и всичко ще си е по старому, жестоко се лъже, колкото и пари да има. А колекцията вече през крив макарон, на който и колкото пари да даде

fallback