Снимка: БГНЕС

Паниката от коронавирус, обхванала целия свят, е сред причините у нас да се отчита бум на статистиката на грипната заболеваемост.

"Хората се страхуват и при най-малките симптоми търсят лекарска помощ", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в интервю за Радио България. По думите му в момента имаме силно епидемиологично разпространение.

Още по темата
В последната седмица на януари отчетохме рязко повишаване на случаите на грип в страната. Най-много боледуват децата от 4 до 14-годишна възраст. Следващите седмици очакваме увеличаване на грипните случаи, защото вълната ще обхване и по-големите възрастови групи, посочи той.

Министерството на здавеопазването потвърди, че на територията на една трета от страната има повишена заболеваемост от грип и заради епидемията е спрян учебният процес в близо 2800 училища. Две са жертвите му от началото на епидемията. Мъже на 51 и 41 години от Борино и Русе починаха в болница след усложнения от грип.

Специалистът посочи,че докато в началото на януари е имало чести случаи на щама Н1N1 – така наречения свински грип, сега вече два пъти повече се доказва H3N2 – грип от генетичната група Канзас.

Медийният шум, свързан с коронавируса, напълни болничните коридори с хора, казва проф. Кантарджиев.

Много българи, въпреки че не са били в чужбина и не са били в контакт с хора, които са били в Китай или чужбина се плашат и при най-леките симптоми на дихателната система, хрема, гърлобол се обръщат към лекар. Затова броят на потърсилите лекарска помощ е много голям, посочи той.

НЦЗПБ следи много внимателно развитието на коронавируса, контактува ежедневно с Центъра по контрол на заболяванията за ЕС в Стокхолм, чете решенията на СЗО и Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, които според д-р Кантарджиев са най-големите специалисти в тази област.

Симптоми на заболяването са висока температура, засягане на белия дроб, двустранна пневмония, характерна за тази инфекция. С материал, взет от дихателната система, болестта може  да се докаже за 4-5 часа чрез модерен генетичен метод.  С тези тестове са установени отрицателните проби на двете жени, пътували в Китай и Тайланд, за които имаше съмнения за коронавирус.

В момента у нас е обявена четвърта от общо пет степени на риск заради коронавируса, като правителството препоръчва на българските граждани да не пътуват до Китай. От друга страна, всички, които се връщат оттам, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.

На летищата в София, Варна и Бургас са монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.  Особено щателно се проверява здравното състояние на идващите с полети от Истанбул и Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase