Снимка: архив, БулФото
fallback

През годините датата 4 февруари се представяше по доста манипулативен начин и участниците в събитията тогава – и от управляващите, и от опозицията имаха консенсус да се представят герои и тази дата да я представят за някакъв свой подвиг. Това каза бившият депутат и член на широкото ръководство на СДС Иван Сотиров пред БНР.

Нa 4 фeвруaри 1997 г. прeдceдaтeлят нa БCП Гeoрги Първaнoв и миниcтърът нa вътрeшнитe рaбoти Никoлaй Дoбрeв връщaт мaндaтa зa cъcтaвянe нa нoвo прaвитeлcтвo cлeд ocтaвкaтa нa прaвитeлcтвoтo нa Жaн Видeнoв пo врeмe нa пoлитичecкaтa кризa oт 1997 г.

Истината според Сотиров е, че тогава е извършена договорка, довела до декларация за национално съгласие, приета от 38-то Народно събрание на 13 май 1997 година.

По думите му в нея е пропуснато да се постави въпросът за търсене на политическа отговорност за виновниците за кризата от 1996-та година и "този колосален грабеж, на фона на който аферата с КТБ изглежда като пионерска игра".

Договорката е между прокламираните за герои Първанов и Добрев и лидерите на тогавашната опозиция, уточни Сотиров.

"1996-та година беше финализиран грабежът, който беше планиран в началото на целия преход. Всички тези операции, които бяха извършени във финансовата сфера, източването на държавата с десетки милиарди, накрая тази бомба се взриви през 96-та година по времето на Жан Виденов. Спомняме си тогава каква криза беше. И дори справедливите протести, негодуванието на хората от кризата бяха употребени, за да може да се спре въвеждането на валутен борд още края на есента, защото това беше единственото спасение, за да бъде спряна кризата и хиперинфлацията. Но много умело се използва недоволството на гражданите, да може протестите да бъдат употребени, за да се отложи въвеждането на валутния борд – един долар стигна 3 хиляди лева", заяви Сотиров.

"След това с откраднатите пари се извърши приватизацията и се взеха всички ликвидни активи на държавата. Това беше едно безобразие, което беляза оттам нататък и цялостното развитие. И несправедливостта сега, и проблемите, с които се сблъскваме – те са следствие от тази договорка“, обобщи Сотиров.

Според него БСП не са имали опция да напарвят нищо.

"Жан Виденов, ако искаше да пази властта на всяка цена, нямаше да хвърли оставката и от партийния пост, и от министър-председателския пост. Това беше една измислена драма. Жан Виденов нямаше никакъв интерес да си цапа ръцете, за да обслужва тези, които го предадоха вътре в собствената му партия", смята бившият депутат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Скептик

преди 4 години

Помня, помня, Финансовият министър на Виденов ходи до ФАЩ да иска заем от МВФ. Те го излъгаха. Е, после дадоха пари на кабинета на Сафаянски, след като БСП клекна за курс към НАТО. Ако питаш мен си беше чисто изнудване. Не че на гражданите ни беше леко. Ама и БСП си има вина. Има неща за които не се отстъпва. А при някой вярва ли, че Луканов е убит по поръчка на някакъв си Мирчо Спасов?

76

НКВД

преди 4 години

До Wafen SSКъде се беше загубил бе комрад? Бях се затъжил за тебе. Какви ли не мисли ми минаваха през главата... Другаря е получил инфаркт, слагат му байпас, на посещение в Русия е и повръща от борш и пелмени...Добре, че си жив и здрав. Дано да те наградят с някой руски медал, ти го заслужаваш!Малко петолъчници останахте, а ти лъжеш добре, личи че си завършил АОНСУ или поне РАБФАК!

75

Waffen SS

преди 4 години

До баба мара//""грабежът почна от 1 януари 1991 с правителството на ф Димитров тричленкитесъсипаха селското стопанство и нататък го знаем"""Ама проявиха такава инциатива и творчески устрем, че и 30 години след това не може да се възстанови и 25% от тогавашното селско стопанство

fallback