Снимка: БулФото
fallback

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще предложи Асоциация на българските общности по света. Тя обяви това на пресконференция за третата година от мандата си.

"Разчитам на останалите институции заедно да я изградим. Без помощта на изпълнителната и законодателната власт това не би било възможно. Това е мнението и на водещи български учени, дипломати, експерти, които участват в работата към обществения съвет към вицепрезидента", каза тя.

Илияна Йотова посочи, че темата за сънародниците ни зад граница е нейна постоянна тема още от началото на мандата. "В постоянен контакт сме с над 150 дружества на българи от 33 държави", посочи вицепрезидентът.

По думите й, въпреки забавянето на темповете, тендецията за напускане на българи от страната, е серизона.

"След три години съвместна работа с другите институции, резултатите вече са налице. Темата за нашите сънародници присъстваа както в обществото, така и в политическата класа", каза още Йотова.

Според нея националната солидарност не спира на границата. "Имаме един дом България и не можем да създаваме паралелни родини", посочи тя.

Според нея 2020 трябва да бъде година на единението на българите в България и с нашите сънародници зад граница. "Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни действия, през всичките ни решения", каза още Йотова.

По думите й по-амбициозни трябва да сме за признаване на българско малцинство в Косово.

Според нея вниманието ни трябва да бъде насочено в предстоящото преброяване в Албания. Вицепризидентът отчете, че българските дружества там трябва да са много активни, още повече, че има натиск българите да се записват под друга националност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

2069 година , конгрес на ГЕРБ . от трибуната :- другари , следващата четирилетка ще живеем по-добре .глас от залата :- ами ние ?

15

Анонимен

преди 4 години

До 13 бе кво три дреме от тоя платен бойковистки ***? Всички из форума го разбраха какъв е отдавна и сме го оставили да си хейти на воля и никой не му чете глупостите.Това е най-голямото наказание за такива.На троловете им се плаща на глас да убеждават за идващия вот ако много драска а никой не го чете пари от ГРЕБ няма да получи ни от ом обединени мафиоти и ще си остане с едното тролене то нали и сам клавиатурния войн е войн егати бъзика.

14

Анонимен

преди 4 години

До 11.Ти се радвай че България не се интересува от теб знаеш ли защо?Защото България се сеща че има емигранти и народ в три случая- ако трябва някой да плати сметката за поредната калпава сделка на политиците, ако трябва да те върне на сила да и работиш без пари в първобитни условия и ако трябва да те прати на война да мреш за нея че под маската на национален интерес да защитаваш интереса на разни като Нинова Борисов Симеонов и Сидеров.Радвай се че не им пука за теб.

fallback