Снимак: Bulgaria ON AIR
fallback

Все още не са готови лабораторните данни за отровената риба в р. Марица. Днес част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София, съобщи Bulgaria ON AIR.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Пазарджик и Басейнова дирекция съобщиха, че замърсяването е преустановено.

Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталация за преработка на отпадъци за източник на замърсяването. В региона са проверени няколко промишлени обекта. Пробите показват завишено количество на вредни вещества в отпадните води на инсталацията. Става въпрос за т. нар. мленки във водата или неразтворими вещества от пластмаса. 

Според закона е възможно да се стигне до лишаване от свобода за отговорните за екобедствието в Марица, както и парични санкции. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Очакват се също и резултатите от взетите проби от река Чая над Асеновград. Екоинспекцията в Смолян проверява сигнал за мъртва риба там. В местни медии са появиха кадри, на които се вижда рибата, както и жълта пяна в реката край село Бачково.

Сигналът е изпратен и до инспекцията по околната среда и водите в Пловдив. Експерти от регионалната лаборатория са взели проби от водата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

бе от естествена смърт е умряла рибата, нарушения няма!

8

Предложение

преди 4 години

Да се изпрати рибата на ФБР за изследване. Ще ви кажа предварително резултатите: трима руснаци са видени да се разхождат близо до панаирното градче. Един от тях е учствал в отравянето на Скрипал, другия на Гебрев и третия в отравянето на Марица. Да се пусне за международно издирване и да се изгонят двама руски дипломати. Може и трима.

7

Анонимен

преди 4 години

Все още не са готови лабораторните данни ! Правилно е да се пише " все още се чудят как да подменят пробите "

fallback