Снимки: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов обсъди енергийната тема на срещна с министъра на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис. На разговора в Министерския съвет е присъствала вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов реализацията на газовата връзка Гърция-България /IGB/ е от особено значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа.

Интерконекторът Гърция-България ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор и ще даде възможност за внос на газ от LNG терминала на Алексадруполис, Гърция и планирания Източносредиземноморски газопровод.

"В тази връзка разглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция", допълнил премиерът пред кипърския министър.

Борисов подчертал и важността на споразумението между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed. "Това е един изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект, който има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа", изтъкнал министър-председателят.

По време на разговора е било изразено удовлетворение от добрите политически, икономически и културни връзки в контекста на 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Кипър.

Премиерът отбелязал, че сътрудничеството между двете страни е в полза и на двата народа и трябва да бъде допълнително задълбочено.

"Изключително сме доволни от резултатите в редица сфери, които изградихме в последните години. България и Кипър са две наистина приятелски държави", заявил Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Скептик

преди 4 години

И гъзипроводите се множат. Какво щяхме да правим без него.

24

лупара

преди 4 години

до Анонимен-- не мразя руснаците и от 20г. работя със тях,съгласен сам че са ни освободили но вземи и прочети малко защо са го направили.ние какво сме платили за това,,дори и Валчан воивода,, и какво е било отношението на руските дворяни към българското население по време на воината,,,,по спомени на техни дворяни,,

23

Анонимен

преди 4 години

Чворче 19, ако на теб Русия ти е вековен враг, ти няма как да си нещо друго освен мумия. Само мумия може да изкара векове.Но сигурно първо са ти извадили мозъка и са го хвърлили на ***. Това е задължителна стъпка по мумифицирането.Затова пишеш смело тази *** от ска теза за враговете си.Абе щом Русия ти е враг, сигурно си турчин?Вземи се гръмни, че без руснаците нямаше да има българи а хълмове от отрязани глави. Ама и да се гръмнеш, мумията не умира.

fallback