Хората на науката отправят гневно обръщение за по-сериозни мерки за подобряване положението и състоянието на условията на живот в страната ни. Обръщението е на Сдружение "Инициатива Единение", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Призива "Инициатива Единение" има за цел да накара гражданите да превъзмогнат състоянието си на изчакване и от поведението им, че нищо не зависи от тях. Много от нас смятат, че проблемите се появяват заради това, че нямаме дългосрочни национални цели и програми за развитие в области като здравеопазване и демография. Това коментира акад. Стефан Воденичаров, бивш представител на БАН, в предаването "Бизнес старт".

"Реформите ще бъдат болезнени за много български граждани.  Това не може да се случи само чрез един човек или партия. Призивът ни е да съберем българските политици и експерти, за да създадат програма за всички области за срок от 25-30 г. Важно е да има и закон за публично-частното партньорство".

"Инициатива Единение" работи от четири години. Създадохме съмишленици. Впечатлението ни е, че всеки български гражданин чувства нуждата от промяна, но се усеща безсилен", каза академик Воденичаров.

"В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били. Имали сме добър стандарт и индустрия, но тръгнахме в посока на отчуждаване на хората един от друг. Изчезнаха класици от българската литература".

Гостът допълни, че има и положителни примери, но нашата икономика не произвежда стоки с висока добавена стойност.

"Липсата на добре подготвени инженери е голям проблем на индустрията ни. Има недостиг и на учители. Проблемът с лекарите е налице, както и въпросът с домашното възпитание".

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase