fallback

"Водата за Перник няма да минава през София. Това няма как да стане заради изкачването към Владая. Ще се направи един водопровод, вода ще се докара през магистралните водопроводи в Перник. Това може да стане, но сроковете са изключително кратки", каза в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Владимир Каролев.

Oще по темата
Според него проектът трябва да се възложи на "Софийска вода".

"Другият начин беше смехотворен, с води от пещерите. Реалният срок е 2-3 месеца и то зависи кой ще прави проекта. Това не е обаче окончателно решение на проблема. Тази помощ, която се дава на ВиК Перник, не знам дали ще е достатъчна, за да се реши проблемът", изтъкна Каролев.

Той обясни, че в София във водата се инвестират 40 милиона годишно и то от много години.

"Водите, които текат в София, отвреме-навреме отгоре, най-често са от пробити тръби от строители. Много преди водата да избие отдолу, тя се хваща. Трябва водния сектор да се отвори за инвеститори", категоричен бе Каролев.

Икономистът коментира и дали създаването на държавен ВиК холдинг ще доведе до оптимизация на отрасъла.

"Първоначално бях против тази идея, сега обаче се изясни какво ще прави той. Холдингът ще може да улесни по-бързо да се взимат решения на централно ниво. Водата в населените места трябва да се плаща от тарифите, не могат да ни се дадат грантове за питейната вода", коментира Владимир Каролев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Икономистът коментира и информациите, че стената на яз. "Бели Искър" може да не издържи. "Не може да прелее яз. "Бели Искър", той е проектиран от тогавашния кмет на София Иван Иванов. Стената може да не издържи, ако се напълни на 100%. Там има датчици и онлайн се наблюдава състоянието. Когато се качва нивото, моментално пускат вода да излезе към язовир "Искър", допълни Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Шопо

преди 4 години

Убаво е,че Каролчето има мнение за всичко ! Лошото е,че от нищо не разбира запъртъка...

19

Всички станаха

преди 4 години

хидроинженери, и този философ също!? Ако всичко върви по план, защо Фъндъкова все за гаранции говори, значи не всичко е сигурно, пак някой ще сгази лука. Нали в сараите се крие най "добрият" хидроинженер, само той още не се е изказал. Догат ще реши проблема, но като дойде отново на власт. Докато българите се плюят, турците си плетат кошницата!

18

Анонимен

преди 4 години

Тоя и от язовири и ВиК ли разбира докога ще ни пропутвате такива "експерт" като него?

fallback