Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

С думите "права, доверие, диалог" държавният глава Румен Радев обобщи днешната среща по проблемите в изборния процес, инициирана от него в президентската институция.

От поканените за разговора представители на изпълнителната и законодателната власт, и на парламентарно представените политически сили, на срещата дойдоха представители на БСП, на ДПС, на ГРАО и на ДА "Електронно управление", а държавният глава каза в началото й, че на поканите не са се отзовали от ръководството на парламента, Министерският съвет на ниво вицепремиер, и парламентарно представените партии от управляващата коалиция.

Радев увери, че като президент, избран от гражданите, винаги е отстоявал равните права на всички български граждани и ще продължава да го прави. За доверието в изборния процес държавният глава коментира, че в тази посока има много какво да се работи.

Да, технологиите могат да помогнат, и трябва да го направят по най-добрия начин, за повишаване на доверието. Така че, когато българинът отиде до урната, до машината, до компютъра, в бъдеще, и даде своя глас, да е сигурен, че той ще бъде отчетен. Когато говорим за доверие обаче, е много важно не само да изковем един красив закон и едно прекрасно техническо устройство, със супер алгоритъм, които ще дадат някакви резултати, а е важно хората да видят начина, по който се стига до този закон и до това технологично решение, каза Радев, цитиран от БТА.

Той коментира, че вижда голямата ролята на партиите, изразявайки съжаление, че от днешната среща отсъстват парламентарно представени партии, с поведението си да водят до доверие. Огромният проблем, един от най-големите в изборния ни процес, е купеният, манипулираният, контролираният вот, и тук всяка партия има своята огромна отговорност, изтъкна за пореден път президентът.

За диалога Румен Радев коментира, че очевидно проблемите са много, в най-различни направления и изискват да се покажат високи амбиции, че е възможно организирането на честни и прозрачни избори. Изисква се воля това да бъде постигнато, изисква се диалог. Докато не се седне с всички участници и тази воля не намери израз в закон, организация и технологични решения, ще продължаваме да имаме проблеми. Отсъствието на управляващите на тази среща показва, че нещата ще бъдат много трудни, рискови са, и има голяма вероятност догодина, на следващите избори, да отчетем същия негативен резултат, заяви президентът.

Той добави, че това може да стане както по отношение на недействителните бюлетини, така и на купения и корпоративния вот, и по отношение на също важната тема за начина на отразяване на изборите в самия изборен ден, при което има нарушения на изборното законодателство. Затова, според президента, ако няма консенсус, и ако продължава да се протака, догодина ще бъде отчетен същият негативен резултат и това ще има пагубно влияние за избирателната активност на хората.

Държавният глава заяви, че остава отворен за диалог по всяко време по въпроса за преодоляване на проблемите в изборния процес.

Големият брой недействителни бюлетини през последните избори е показало, че машинното гласуване е нужно. Това каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на среща в президентската институция по актуални въпроси от изборния процес.

Темата за изборното законодателство става актуална само в навечерието на изборите, добави Зарков. Затова проблемите на изборното законодателство трябва да започнат да се решават още сега. Той изтъкна, че със закон трябва да се каже коя институция да се грижи за сигурността на тези машини, както и кой ще ги съхранява и отговаря за тях. Според Филип Попов от БСП в настоящия Изборен кодекс съществуват текстове, които не са били изпълнени, визирайки тези за машинното гласуване.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че позицията на движението е, че машинното гласуване трябва да се прилага. Освен това софтуерът трябва да бъде изработен от държавата. Одитът и сертификацията също трябва да се извършва от държавата. Уседналостта нарушава гражданските права, защото ги отнема, изтъкна още Карадайъ.

Хамид Хамид от движението допълни, че за ДПС е важно да се гарантира спазването на конституционните права на българските граждани. "Уседналостта лишава гражданите от правото да се гласува", заяви Хамид. Той добави, че преференциите са се превърнали в средство в корпоративен и контролиран вот. Затова този въпрос трябва да се реши чрез законодателството.

Няма увереност електронното гласуване да бъде въведено сега, каза председател на Държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков. Причината е, че към настоящия момент няма достатъчно сигурна и надеждна технология.

ГЕРБ смятат, че мястото за обсъждане на изборните правила е в парламента, а коалиционният им партньор "Обединени патриоти" определят срещата при президента като "самореклама".

Нашата категорична позиция е, че изборните правила и възможният консенсус, който може да се постигне по тях, трябва да се обсъждат в парламента. Това заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по повод липсата на представители на ГЕРБ на срещата, организирана от президента Румен Радев.

В отговор на критиките на президента Радев, че от ГЕРБ търсели диалог, а не присъстват на срещата, Ципов посочи, че желанието за диалог са заявили още след участието в изборите за местна власт.

"Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция, препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази сесия ще отправим предложение към политическите сили, за да видим как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила", коментира Ципов.

Освен ГЕРБ от срещата на "Дондуков" 2 отсъстват и представителите на "Обединени патриоти". Отсъствието коментира заместник-председателят на Народното събрание от квотата на патриотите Валери Симеонов.

"Това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено медийна реклама и самореклама. Така смятаме ние. Смисълът от едно такова обсъждане не е много ясен. Видяхте, че от Консултативния съвет по национална сигурност нищо не произлезе. Напънала се планината и родила мишка - това излезе", каза Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

Анонимен

преди 4 години

ТИКВАТА Е КРАДЛИВ КОМУНИСТ

135

Анонимен

преди 4 години

Радев заслужава да бъде награден като русофилскя шпионин Малинов с медал "дружба" за вярна служба на Кремъл.Докато Малинов подмолно работи за "смяна на модела" то Радев открито съзаклятничи с всякакви русофилски *** и призовава по всякакъв повод за бунт - армията, ту населението.

134

Анонимен

преди 4 години

Кремълския парашутист превърна Президенството в щаб квартира на русофилската Мафия за сваляне от власт на демократично избраното правителство на България.

fallback