Румъния готви рекордно увеличение на пенсиите през септември. Планът на кабинета, който встъпи в длъжност миналия месец, предвижда ръст от 40%. Това е най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия. 
 
Ако трябва да говорим в цифри - Румъния предвижда средният размер на пенсиите в страната да стане 371 евро. За сравнение, от 1-ви юли средната пенсия у нас ще достигне 412 лева или 211 евро. 
 
Каква е разликата при пенсиите у нас и в Румъния?
 
"Пенсиите в Румъния се облагат с прогресивен данък върху дохода. В Румъния пенсионерите не получават много неща, за които българските пенсионери не плащат – като карти за пътуване, като облекчения, свързани със здравето и лечението. Механичното сравнение няма да ни доведе до верни изводи. Ако ще сравняваме нещо, трябва да го изследваме в цялата му пълнота. Дори ако сложим само данъците, ще се окаже че покупателната сила на българската пенсия в никакъв случай не е по-малка от тази, която ще има румънската пенсия", коментира Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase