Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Ескалация на кризата в Ирак и региона застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Около тази позиция са се обединили участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.
Oще по темата

Съветът е обсъдил развитието на обстановката в Близкия Изток и произтичащите от това потенциални рискове и заплахи за България, съобщи държавният глава след 2 часа и половина заседание.

В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб, е било подчертано в рамките на заседанието.

Радев посочи, че на съвета е била изразена загриженост за развитието на ситуацията в Ирак и региона, и е отчетена необходимостта от спешна деескалация на напрежението и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран.

КСНС препоръчва да се поддържа национална позиция с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде отстоявана на всички нива в народен, международен и съюзен формат.

Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират процесите с потеницал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

МВнР да поддържа постоянен контакт с българите, намиращи се в зоните на напрежение и да актуализира препоръките за сигурността им при необходимост, препоръчва още Съветът.

МО да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и на обектите от критичната инфраструктура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

по-далече от Русия

преди 4 години

Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.

50

Боинг

преди 4 години

Радефф поне е военен и знае, че театъра е тотален и не се възползваме от ситуацията. Братята му по масонска ложа естествено няма да го съдят. Но Тиквата какво прави там и лекарите не могат да обяснят.

49

Анонимен

преди 4 години

Безводието е основен стратегически проблем за България. Източването на язовирите за цели различни от задоволяване на хората с питейна вода, да се забрани и да се криминализира.

fallback