Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички ще имат полза ако отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и извънредния труд са основните въпроси в предложението на Българската стопанска камара към социалното министрество. Темата коментира Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от 100 пъти", коментира Саръиванова.

Според нея това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а всички служители ще бъдат компенсирани с допълнителн свободен ден или финансови облаги, довави Саръиванова.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира още тя и даде пример със Словакия, където са допустими до 400 часа.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase