Снимка: архив, БулФото
fallback

Максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си.

Това предлага Министерството на отбраната заради липсата на кадри, предаде БНР.

Предложенията за промени в Закона за въоръжените сили са публикувани за обществено обсъждане. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия, а миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че е имало желаещи над 28 години да постъпят в армията.

В проекта за промени се предлага пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност 3 години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили.

Така ще бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента. Срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

до 110

преди 4 години

И какво се оплакваш. В Гърция и турция има наборна казарма, и там служиш и на 60г, ако на 19 г си бил освободен. Практиката от турция показва,че на 60 г ставаш за войник. например Алри Агджа-нали знаеш кой е-след затвора, на летището в Анкара директно го откараха в поделението да си изсрлужи казармата-а беше на около 55 г. А за пенсионирането на 68г-на запад е толкова пенсионната възраст.- Свиквай-вече се работи доживотно. Можеш на 51г да станеш млад войник, и да-пенсионираш се на 68г.

107

сравнение

преди 4 години

По добре да си войник в армията, отколкоо да робуваш в областта на туризма за 610 лв. По -добре 8 часов работен ден като войник, а когато има 24 часови наряди-те се заплащат-както е по закон, отколкото да си 24 часа на рецепцията на хотел, без да ти се заплаща извънредния и нощен труд, лбез парво на отпуски, болнични. В армията почиваш в събота и неделя, освен, ако не си наряд(който съответно се заплаща), в туризма се ралоити и в събота и неделя-винаги, без допълнително заплащане.

106

Анонимен

преди 4 години

A пари има ли?Направете заплатата на редник 4 000лв и ще има хора.Смешници!Изобщо армия не ни трябва!Да идва друга армия в територията и това е!Разградихте държвата,съсипахте всичко и чак на финала се сетихте,че ако тръгне която и да е друга армия към нас,ще ни превземе без бой за няколко часа.Алчността погубва,но ще го разберете по неприятния начин!

fallback