Снимка: pexels.com

Стотици хиляди гърмежи и тътени се чуха в празничната нощ. Част от обществото е твърдо против използването на пиротехнически изделия и иска продажбата им да бъде спряна. На това мнение е и общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Той заяви пред Нова тв, че трябва да има реформа в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, за да се спре масовата им продажба.

Пиратки се използват не само в новогодишната нощ, а и през останалите дни от годината. Преди дни група младежи взривиха обществена тоалетна в градинката зад Баня Мадара.

"Три момчета хвърлиха бомбичка в тоалетната и тя се обърна. Сами си представяте какво е станало вътре. Законът за боеприпасите, оръжията и взривните вещества е тотално сбъркан. Той трябва да бъде реформиран. Подходът у нас е твърде либерален. Всеки може да си закупи пиротехника, която се продава почти навсякъде.Трябва да се въведат рестрикции. Това е безумие. Освен това домашните любимци много се страхуват", каза  Карлос Контрера.

"По принцип законът определя, че деца под определена възраст не могат да купуват пиратки. Бъдете сигурни, че това се спазва в магазините. Но те винаги могат да изпратят по-възрастен и той да купи изделието. На този етап не може да се ограничи продажбата на пиротехнически изделия. Може само да ги използваме правилно, за да не стават инциденти. Има по-леки и по-тежки пиратки. Вторите наистина могат да бъдат много опасни. Не бива да използваме пиратки близо до блоковете, защото могат да влязат в нечий апартамент. Трябва да се отдалечим поне на 15 метра от входа", обясни  пиротехникът Светозар Христов.

Очаква се по-късно в четвъртък от "Пирогов" да дадат повече информация за това има ли пострадали от пиротехника хора в новогодишната нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase