Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

В последния почивен ден за Коледа ни очакват по-ниски температури, дъжд и опасност от поледици. Все по-често се говори за образуването на "черен лед" по пътищата.
Oще по темата


За опасността алармира и Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Пред екип на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че невинаги може да се почистят в срок пътищата и всички трябва да бъдат готови за шофиране в екстремни условия.

"Призоваваме стопаните на пътищата да осигурят безаварийно прибиране на хората, защото изпращаме една от най-черните години. Имаме над 613 жертви по пътищата, което е доста черна статистика. Жертвите никога не падат под 600. Ще настояваме през следващата година да се подмени маркировката, така че да отговаря на всички изисквания и да се направят инспекции за пътна безопасност поне на черните точки, където стават най-много ПТП-та", коментира Русинова в ефира на "България сутрин".

Тя посочи, че в зоната на мостовете извън населените места най-често се образува черен лед, трудно е да бъде разпознат и трябва много опит. Не бива да се натиска нито спирачка, нито да се дава газ. Според Русинова водачите трябва само да овладеят автомобила и да го задържат на пътя. Институциите пък трябвало да обработват превантивно пътищата.

Институтът за пътна безопасност се обръща към правителството и премиера 2020 г. да бъде годината на пътната маркировка. По думите на Русинова, ако пътната маркировка бъде оправена, то жертвите ще намелеят с 50 в рамките още на следващата година.

Тя призова водачите да избягват прекалено дългите пътувания, както и да не пътуват в тъмната част от денонощието. Карайте разумно и стигнете живи, завърши Диана Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ам'чи как

преди 4 години

Посипваме го със бяла сол, така се справяме!

28

Анонимен

преди 4 години

Зоната на мостовете е изложена повече на вятър.Когато има достатъчно влага след охладителния ефект на вятъра може да се получи тънък леден филм, който всъщност е прозрачен.Виждаме цвета на асфалта.На някои хора трябва да им се обяснява в картинки.То и мартинито не го ядем с нож и вилица, но може да бъде сухо, както и някои вина.

27

Анонимен

преди 4 години

Както винаги нищо не се разбира от калинките!Черен лед от мръсотия, жертви или нещо друго! Като знам,че правописа не владеят сега се прибавят дефицитите по физика! Черен лед аз пък карам само по"златен" лед! Познайте как се образува! Метафорки, иронийки и.т.н. за 80%-ните

fallback