Снимка: архив Булфото
fallback

За символиката на коледарите, обредните песни и танците споделят Петър Ангелов от фолклорен ансамбъл "Шевица" и семейството му.

"Коледарството е посвещаване на момъка, който минавайки през коледуването вече е готов за женене", сподели Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Родителите разказаха още, че учат децата си на български традиции и например на Бъдни вечер вечерят на земята, както е по стар обичай.

"Традициите и фолклора, бита на българина трябва да се предават в поколенията напред, защото това е нещото, което ще ни съхрани като нация", коментира Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че през 2019 г. ансамбълът "Шевица" е изнесъл редица концерти в в страната и в чужбина.

"Беше поредната успешна година за нас. Зарадвахме хора в Индонезия, които не бяха виждали български неща", допълни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Хан Тервел

преди 4 години

Поредната порция езически традиции които нямат нищо общо с христианството.Журналистите мигат като плъхове в брашно и говорят всяка година едни и същи "бабини деветини".Няма ли кой да им напише нормален и грамотен текст за Рождество и т.н.Да бяха чели поне коментарите в мрежата пак щяха да са по-наясно какво , кога и как се празнува.

11

House M.D.

преди 4 години

Колеги, другарят Петър Ангелов удобно пропуска да спомене какво действително случило се събитие лежи в основата на този празник."Болг се роди Коладу!"Този празник няма нищо общо с Рождество Христово. Рождество започва да се отбелязва по решение на разни "вселенски" събори. Пак на тях е избрана и датата, с цел българите да бъдат заличени в духовен аспект.

10

Анонимен

преди 4 години

99.9 % предпочитат hellowen

fallback