Снимка: BulFoto архив
fallback

Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с началото на коледните празници, пише bTV.

Според поверието първият гост в дома определя каква ще е следващата година за семейството – ако полазникът е добър човек, годината ще е успешна. Който от стопаните пък излезе пръв от къщата, не трябва да се връща с празни ръце.

На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

На трапезата на Игнажден се слагат орехи и се наричат на членовете на семейството - като се счупи, ядката показва как ще върви животът му през новата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

Както винаги една кофа глупости и изписани от слабограмотни журналисти. Все неща нямащи нищо общо с православието и със Св.Игнатий Богоносец.Да не говорим че всичко е и по католическия календар при който Рождество е на 25 Дек. вместо на 7 Януари и т.н.

8

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 2 и 3В Библията не се вярва, вярва се в Бог! Можеш да вярваш на написаното в Библията, можеш и да не вярваш на купчината глупотевини там, но да вярваш искрено в Бог. Също така не се вярва в църквата, както някои твърдят за себе си! В църквата има много мошеници, които се представят за духовници. Но нямат нищо духовно в себе си, а са вулгарни материалисти. Истинските материалисти заслужават уважение!

7

Сериозен пропуск!

преди 4 години

Текстът на статията не съобщава, че от тази нощ започва 15-дневният период, който в нашата традиционна култура е подобие на западноевропейския Хелоуин.Народът вярва, че силите на злото идват от Отвъдното и вилнеят в човешкия свят чак до Йордановден. Затова по тъмно никой не излиза извън дома си, но ако е наложително да излезе, носи със себе си чесън, а в някои райони и специални амулети, за които се вярва, че прогонват вампирите и други зли демони.

fallback