Кадър: Bulgaria ON AIR

Според проф. Георги Близнашки има много лесно и елегантно решение по казуса с независимия прокурор, който трябва да разследва главния.

Този човек не трябва да е постоянно действаща фигура, а ще работи, ако възникне ситуация, ще се излъчва от състава на Инспектората и ще представя резултатите от разследването пред прокурорската колегия. Това може да стане с промяна в НПК, не е необходимо да се опира до Конституцията, каза Близнашки в предаването "Опорни хора".

Той даде за пример подобни структури в европейските държави.

Близнашки отново заяви, че създадената ситуация благоприятства кръговете, които искат да няма силна прокуратура. Заяви още, че главният прокурор не е престъпник, а човек с дълга кариера в съдебната система и е доказал, че е достоен да заеме тази позиция.

Ситуацията с възможно разследване около него е насаждане в обществото на фалшив проблем, създаден изкуствено от определи кръгове, каза още Близнашки и изказа съжаление, че първите хора в държавата вместо да организират сериозен експертен дебат, се обръщат към Венецианската комисия.

Тази комисия съществува, за да подпомага страните в присъединителния им процес към Европейския съюз, припомни Близнашки и добави, че тя се състои от холандец, който никога не е стъпвал в България, както и от косовар и украинец, в които държави демокрацията е на светлинни години от постиженията в правото на страна като България. Техните съвети тласкат страната в неясно бъдеще, категоричен е Близнашки.

Важно е да има пробив в наказанията за политиците и да се стигне до ефективни присъди, защото това са очакванията на хората. Имахме разграбване на националното богатство в продължение на 30 години и сега идва часът на истината. Това е и неистовият страх на някои кръгове от тандема Цацаров-Гешев, добави професорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

КПКОНПИ е особена институция и е добре, че начело там застава човек като Цацаров - с изключителен интелект и правна култура, който ще придаде нов живот на тази комисия, смята Близнашки.

Според него Цацаров много добре ще си партнира с новия главен прокурор. Гешев е човек на действието. Очаквам енергични действия от страна на прокуратурата, а като това се подкрепя от инициативността на КПКОНПИ, се създава благоприятната среда да имаме пробив в борбата срещу организираната престъпност, каза Близнашки.

По повод хората в БСП, които са гласували за Цацаров въпреки решението на висшето ръководство, Близнашки каза: "Това са хора, които имат глави на раменете, защото едно е да искаш да свалиш правителство, друго е да работиш срещу държавата си".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase