Снимка: Pixabay

Никой не иска за съсед наркоман. Българското общество е по-толерантно към бежанците, хомосексуалистите, ромите и най-високо заклеймява именно употребяващите наркотици. Това каза социологът Антоний Гълъбов на работна среща с медиите по проблемите с употребата на наркотици и лечението на зависимости.

Още по темата

Според специалисти отношението към зависимите като към хронично болни би ни направило много по-адекватни към тях. Именно стигмата и това, че смятаме избора им за доброволен, усложнява многократно проблема.

Бивш наркоман няма, нима?
 
"Бивш наркоман няма, е другата крайност на посланието за доброволен избор, обезсмисля лечението и поддържа употребата", каза психиатърът д-р Цвета Райчева. Тя акцентира, че в повечето случаи това не се разпознава като здравен проблем, какъвто всъщност е.

Смъртните случаи у нас, свързани с употребата на наркотици, са 24 за 2018 г. - починали са 18 мъже и 6 жени. Данните са на националната статистика, но според специалисти у нас и в Европа, те са силно подценени.

По думите на д-р Райчева употребата на наркотични вещества само видимо изглежда като доброволен избор, а относително добър контрол върху нея има до определен момент.

Александър Панайотов от Националния фокусен център обяви данни, според които 37.3% от хората у нас пушат, докато в Европа този процент е 29.4. Употребата на алкохол също е над средната в Европа. 11.2% поне веднъж в живота си са употребявали наркотични вещества у нас. В Европа този процент е 29, като 26% се формират от употребата на канабис. Поне веднъж към наркотици в последните 12 месеца са посегнали 5.7% от хората у нас при 5.5% за света.

Броят на смъртните случаи от ХИВ намалява, но в Източна Европа расте

Конкретно за употребата на кокаин сме на ниво под средното за Европа. Пада обаче средната възраст, при която учениците започват да употребяват наркотици и тя е 13 години.

На срещата беше акцентирано на превенцията, която е свързана основно със средата в семейството. Неблагоприятните събития в ранна детска възраст, сред които насилие, пренебрегване, бедност, тормоз от връстници, психични заболявания на родителите и др., са свързани с повишен риск от употребата на наркотици по-късно, обясни д-р Владимир Наков от Националния фокусен център. Ключов фактор за ефективна превенция е образованието на всички нива.

Домашното насилие се увеличава

Според социолога Антоний Гълъбов българското общество става все по-насилническо и над 40% е декларираното домашно насилие. Същевременно 85% от пълнолетното население в България е убедено, че възпитанието на детето е само работа на семейството.

Обществото ни е търпимо, но не е достатъчно толерантно. Именно когато пациентите се стабилизират, най-важна е реинтеграцията им в обществото.

Според специалистите системата на лечение на наркозависимите в България е добре развита, но липсва хуманността в обществото, която не е свързана нито със законодателство, нито с финансиране. Като конкретен пример за дефицита й беше дадена съпротивата на живеещите в "Младост" срещу присъствието на метадоновата програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase