Снимка: архив, Reuters
fallback

Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, пише „Труд”, като се позовава на щателно проучване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден.

Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без дебати. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за изплащане на допълнително възнаграждение на базата на непубликувана докладна записка, съставена от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в тайна.

По информация на „Труд” бонусите са в размер на около две заплати. На вчерашното си заседание комисията реши да отговори на вестника с колко се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до обществена информация, тоест в 14-дневен срок, тъй като трябвало да се изготвят счетоводни справки.

„2019 година е година с два избора – за Европейски парламент и най-тежките избори, които може изобщо да се организират и произвеждат, местните избори”, мотивира се на заседанието на 22 ноември секретарят на комисията Севинч Солакова. В тази връзка „Труд” напомня, че миналата година нямаше национални избори, а ЦИК е постоянно действащ, съответно постоянно получаващ заплати, орган.

Останалите мотиви за раздаването на парите са „наличните средства по бюджета на ЦИК и оценката, която комисията дава като цяло на организацията и произвеждането на изборите”.

Заплатите в комисията са над 4000 лв.

Възнагражденията на членовете на ЦИК, 20 на брой, са регламентирани в Изборния кодекс: председателят получава колкото министър (в момента 5035 лв. без добавката за стаж), заместниците му и секретарят – 90% от тази сума, останалите – 85 на сто (4279,75 лв.).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Да

преди 4 години

Така и изборите тайно скапаха.

88

Анонимен

преди 4 години

Ако получаваш 2500 бруто ,взимаш чисто 1560 проверено. Относно църковния данък , като запишеш в данъчното, че си православен не ти искат данък за църквата.

87

Коледно Бонусченце

преди 4 години

И сега ще ни вдигнат данъците, за да може да си раздават догодина още по-големи бонуси.

fallback