Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Как да задържим младите учени в България? Министерството на образованието и науката стартира национална програма "Млади учени и постдокторанти". Целта е да се привлекат, задържат и развият висококвалифицирани млади учени и постдокторанти като по този начин да се осигури качествено възпроизводство на човешкия потенциал за научноизследователска работа в България.
Oще по темата


"Хубавото е, че когато става въпрос за иновации и наука, има диалог. През последните 10-20 години Европа инвестира много в качеството на научните изследвания. Трябва да обърнем обаче и внимание на количеството им. Опитваме се да наложим свързаност в политиката на национално и регионално ниво", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Проектът предвижда младите учени и постдокторантите да работят в приоритетните области на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в България 2017-2030 г., тематичните направления на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 г., научна инфраструктура от Националната пътна карта за научна инфраструктура на страната ни. Както и в проекти, финансирани от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, в проекти, финансирани от Фонд "Научни изследвания" или Национални научни програми.

"Обезпечаването на науката струва много пари. Нужни са много средства, основните от които отиват за добра научна инфраструктура, оборудване, консумативи", посочи още Ангелиева.

Срокът за изпълнение на програмата е три години, 2018-2020, а бюджетът ѝ е 15 млн. лв., разпределени по 5 млн. лв. на година.

Програмата има два модула. Първият е насочен към младите учени (до 10 г. след получаване на първа магистърска степен). Средствата по модула могат да бъдат използвани както за основни месечни възнаграждения на новоназначени млади учени (не по-ниско от 900 лв.), така и за допълнителни месечни възнаграждения (между 200 и 500 лв.) на вече назначени в организацията бенефициент млади учени.

Втория модул на програмата има за цел стимулиране на учените – асистент, главен асистент и доцент, отговарящи на условията за постдокторант (до 5 г. след получаване на докторска степен) и реинтеграция към научна кариера на перспективни учени, придобили първа образователна и научна степен "доктор", работещи в страната и чужбина. Предвижда се основно месечно възнаграждение за позицията постдокторант между 1500 и 3000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

След 1990г. нито едно правителство не е направило нещо съществено за българския народ. То в тази държава не останаха българи благодарение на "чудесното им управление", еле на текущото най-вече. Не зная що за народ сме, щом толкова време търпим да ни управляват неграмотни бандити. Време е този народ да запее песните на Чинтулов и вземе сопата и измете тази корумпирана ***. Българи, събудете се! Хора не останаха в тази държава, та камо ли учени ще задържиш.

37

Качествените млади

преди 4 години

хора сами си намират добре платена работа, включително и научна. Това обикновено се случва извън България.Изключение правят онези, които се занимават с изследване на българската история, език и култура. С малки изключения, за тях реализация е възможна само в България. Но точно в техните среди шуробаджанащината, връзкарството и корупцията са най-силни.Затова е кауза пердута начинанието, на което е посветена тази програма. Както разбирам, става въпрос 15 милиона да бъдат раздадени на свои хора.

36

Учен КАМБАН

преди 4 години

Как да задържим младите учени у нас? ..... Единствения начин е да отворите Белене .... Ама и това не е много сигурен начин.И не забравяйте , че дъъртите учени останали още от Соца бранят удобните си бюра със зъби и нокти . Изкуствени зъби и почернели от острене на моливи нокти . Доброволно топлите си местенца няма да дадат . Щот' то не е като работа във въглищна мина . Дето да ти се иска да се пенсионираш още на 23г.....

fallback