Все още не е ясно как близо 100-те тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела, е стигнало до българския пазар. От началото на годината досега, по системата за бързо оповестяване, страната ни е получила 16 предупреждения за заразено пилешко.
По думите на доц. д-р Мангъров най-голям риск има при децата, защото и по-малки количества са достатъчни те да бъдат заразени със салмонелоза. А замърсяването се получава, когато при процеса на колене на животните съдържимото в червата им, заразени със салмонели, попадне върху месото.
"Яйцата трябва да се варят 13-15 минути, защото почти всички, независимо дали от магазина или домашни, са заразени със салмонели. Не се заразяваме, когато ги ядем, просто защото инфектиращата доза е много висока. Трябва да изядете твърде много яйца, за да се заразите", уточни доц. д-р Атанас Мангъров.
Когато заболяването се появи клинично, то протича с различна по тежест диария, висока температура, стомашни болки и повръщане, стана ясно още от думите му пред екип на Bulgaria ON AIR.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
24
Don't panic
преди 4 годиниВсе някога и от нещо ще умрете, така не му мислете много.
23
Цйжййжъйц
преди 4 годиниИзлазайте да ги погалим със дреновите суровачки тия *** дето ни обясняват колко е полезна салмонелата!
22
анонимен
преди 4 годиниПри лоша хигиена и замърсени повърхности в кухнята на ресторант например, не е ясно какво може да попадне върху месо, което вече е добре обработено термично. А ако салатата се реже на дъска, където е рязано месо със сламонела? Контрол на хигиената трябва да има.