Снимка: БТА

Соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че е лъжа информацията, че се е договорила с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за увеличаване на размера на партийната субсидия.

Още по темата

ДПС искат да замаскират своето участие в управлението, настоя тя пред журналисти в парламента, след като Мустафа Карадайъ обвини ГЕРБ и БСП в договорка.

Тя посочи, че е възможно на ДПС да е удобно статуквото в момента - "партиите да се финансират от бизнеса, от мафия задкулисно, за да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката".

"Нашата позиция винаги е била ясна и открита - 1 лв. субсидия за партиите е убиване на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България. Отварянето за безконтролно пълно без ограничение финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в правенето на политика", заяви Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че е поканила всички партии за обсъждане на размера на субсидията преди обсъждането на държавния бюджет, но не е получила разбиране.

Официална подкрепа обаче има от ОССЕ.

"Препоръки се отправят да се отменят измененията изцяло. Т.е. нашата позиция е открита и принципна. Разумно държавно финансиране на партиите, така че да се гарантира многопартийност, плурализъм и нормално функциониране на демокрацията, затваряне на вратата за бизнеса за влияние върху политиката. Днес ние ще защитаваме открито своето предложение. Внесли сме го открито и ще го защитаваме открито. Как ще гласуват другите партии, е решение, в което ние не се месим", допълни Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase