Снимка: Булфото
fallback

Въздухът над столицата е замърсен с фини прахови частици, показаха данните на платформата airbg.info, цитиран от bTV.

Има места с норми пет пъти по- високи от нормалното. Столична община също съобщиха за замърсяването, но с по- ниски предполагаеми стойности.

Призовават се столичани да използват градския транспорт вместо личните си автомобили. Стимули за това обаче не са посочени.

Не спират и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. За изминалия месец общината е направила 400 проверки и е съставила 74 акта. 

„Санкциите и глобите са от 100 до 5000 лева за физически лица, като за маловажни случаи се съставят и фишове на място. Не бива да се горят текстилни отпадъци, отпадъци от опаковки, кабели, стари мебели. Най-често получаваме сигнали от район „Красна поляна”, „Западен парк”,  „Факултета”,  „Слатина”, „Лозенец””, обясни  Теодора Полимерова, директор Дирекция "Климат, енергия, въздух" към Столичната община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 4 години

Автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха. С фини прахови частици автомобилите замърсяват за около 1% от допустимите норми, но... като замърсяване от автомобилите ГЕРБ прибавят и замърсяването от неизмитите улици - автомобила се движи и вдига прахоляка от неизмитите улици във въздуха. Сега ще добавят и замърсяването от отоплението - с автомобили се транспортират дървата и въглищата, значи колите замърсяват и т.н.

66

Дзъ

преди 4 години

Т.е. да ходя пеша и да стигна до там където отивам за 2 часа вдишвайки дълбооооко всички тези газове над нормата, вместо да си пална колата, да врътна копчето с което да не влиза въздух от вън, за да ....какво???? ... да не я юркат социалните мрежи темата и да продължава да се прави на улава за проблемите на града ли? Без мен

65

Анонимен

преди 4 години

В черния Космос, в една черна галактика, около една черна звезда обикаляла черна планета. На един черен континент, под един черен връх, в черен непрогледен мрак, черни хора стоели до огън с черен дим. Мълчали дълго, но накрая единия рекъл: - Хасане, да спрем да горим гуми, а?

fallback