Снимка: архив, Булфото
fallback

Българската гроздова ракия все още няма кой да я бие не само на Балканите, но и в света, смятат организаторите на Rakia и Spirits Fest 2019. Това заяви пред БТА Ивайло Жеглов, организатор на събитието.

Седмото издание на Rakia и Spirits Fest 2019 ще събере над 300 вида ракии и спиртни напитки от Балканите и света и ще се състои на 29 и 30 ноември в НДК.

Посетителите на феста ще могат да дегустират многообразие от отлежали сливови и други ракии от съседна Сърбия, най-доброто от дестилерия Тиквеш от Северна Македония, гръцко ципуро и узо, а специалисти на турски ракии ще демонстрират с аптекарска точност пропорциите на лед, вода и ракия.

Над 40 са производителите и вносителите, които участват на фестивала, като всеки от тях има над 15 вида ракии и спиртни напитки в портфолиото си. Идеята на феста е всеки един от производителите да може да си потърси търговци, да тестват новите си продукти на пазара. Има ракии, които за първи път ще бъдат показани и не присъстват на пазара. Друго предимство е, че посетителите ще могат да разговарят директно с технолозите, които да ни обяснят и как най-добре да употребяваме напитките.

Сред екзотиките са ракия от пъпеш, тиква и фурми - само част от плодовото разнообразие, което ще присъства на фестивала. Между изложителите ще има много златни и сребърни медалисти, а техните продукти ще могат да бъдат дегустирани и закупени от търговската зона. В гурме зоната дегустаторите ще могат да се "подсилят" с традиционни наши и балкански мезета, приготвени от гурме майстори.

Предвиден е и един лек прочит към по-младото поколение, което не иска да консумира ракията в чистия й вид, а именно миксолози или т. нар. майстори на коктейлите, които по време на феста ще приготвят напитки пред самите посетителите.

Най-престижното и най-голямо подобно събитие на балканските напитки у нас привлича все повече посетители от страната и чужбина, твърдят организаторите. Гости на фестивала ще бъдат посланици и представители на посолствата от Косово, Грузия, Турция и Испания, Южна Африка и др. Сред представителите ще има и такива от Китай. Те ще представят един изключително интересен продукт - ракия от метличина, която навлиза на нашия пазар въпреки много странния си и специфичен вкус и цената от 350 лв. за бутилка.

Сред хитовете на миналогодишното изложение е била сръбска ракия с 23 каратово злато в нея - "златна ракия", чиято цена съответно е "златна". На феста ще присъства и ексклузивен щанд с около десетина бутикови напитки - от Швейцария, Италия, Германия, скандинавска картофена ракия, абсент и други екзотични напитки.

Посетителите на феста след дегустация ще могат да гласуват за "Най-добрата ракия" на Rakia и Spirits Fest 2019. Еднодневният билет струва 20 лева и включва дегустация на над 300 вида ракии и спиртни напитки и други награди, предвидени от организаторите на феста. Двудневният билет е 30 лв., а ВИП билетът - 45 лв.Те ще могат да се закупят в НДК по време на самото събитие или он-лайн от Ивентим, защото събитието е културно. Освен такова, то има и търговски характер, каза още Ивайло Жеглов.

Според Жеглов няма точна статистика за производството на ракия в България, но ръст определено има. Той се дължи на по-строгата политика по отношение на акцизите.

Българите сме ненадминати в производството на гроздова ракия в региона, като за плодовите отстъпваме на съседите ни. "С натрупания през годините опит смело мога да кажа, че българската гроздова ракия все още няма кой да я бие не само на Балканите, но и в света", казва Жеглов. По думите му като потребление - не сме нито рекордьори, нито на дъното на класацията.

Купешка ракия, с платен акциз и добър гроздов материал, под 7-8 лева не трябва да има на пазара, а над средния клас добри ракии са тези от 10-12 лева за бутилката, с двойно дестилиране, от някои по-скъпи казани, посочи Жеглов.

За съжаление, вносното гръцко узо в ресторантите все повече измества нашата мастика, която никак не е по-лоша и не отстъпва по качество на анасоновата напитка от южната ни съседка, коментира още Жеглов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

SLIVA MIRIZLIVA

преди 4 години

NQMA dqrjavna rakiq koqto e istinska.kazva go $ovek koito raboti v takova predpriqtie.istinska e samo domashnata.kazah.

13

Анонимен

преди 4 години

Експерт: Българската гроздова ракия няма кой да я бие!Селияндуристанските лафове няма ли да намалеят?

12

Анонимен

преди 4 години

Боже, а аз първом прочетох "Българската ракия няма кой да я пие". И са уплаших.

fallback