"В България има годишно между 10 и 20 случая на листериоза с летален изход, но досега не беше откривана в храните. В момента, в който започнаха да се правят проби, са открили. Листерията винаги е съществувала, просто ние не сме знаели", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.
Листерията е една от най-опасните и с най-висок процент смъртни случаи бактериози. Това е причината тестовете за листерия да бъдат задължителни в ЕС от началото на века. Въпреки това, настоящата проверка е първото масово тестване на Българска агенция за безопасност на храните за тази бактерия.
"Ангажиментът да търси зарази в храните е на БАБХ. Бих искал те да правят по 300 проби всеки месец, а не еднократно. Пари за анализи има, въпросът е дали има желание", заяви Иванов.
И допълни, че като потребители ние трябва да спазваме стандартните хигиенни правила и да бъдем внимателни за произхода на храната, която консумираме.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
7
Анонимен
преди 4 години"Листерията винаги е съществувала, просто ние не сме знаели""Това е циат.А ЗАЩО НЕ СТЕ ЗНАЕЛИ?А знаете ли къде е затворът?За заглавието - неграмотни ни информират за нещоси.А какви са тези в БАБАХ? Кой може да гарантира, че са грамотни?
6
Недопустимо е,
преди 4 годинигосподин Гълъбов, ОЩЕ В ЗАГЛАВИЕТО да допуснете правописна грешка!
5
Анонимен
преди 4 годиниКолко такива бактерии сме изяли не е истина. Имаме естествен имунитет към тях.Изяли сме тонове домашни суджуци, и какви ли не мръвки от диви прасета и др.А през 90-те масово се продаваха колбаси от кучешко месо.