Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Тежка двустранна хеморагична пневмония е причината за смъртта на 3-годишното дете, което почина в края на миналата седмица. Премиерът Бойко Борисов пък отстрани временно шефовете на трите болници, които са се забавили с приема му. Все още текат разследвания, но може ли да се говори за виновни?

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова истината за този случай ще се разбере едва когато разследването приключи.

Педиатърът Александър Атанасов коментира в студиото на "България сутрин", че състоянието на детето се е влошило в рамките на няколко часа.
Oще по темата


"Налагало се е болнично лечение, но не се е налагало реанимационно. В следващите часове състоянието му рязко се влошава. Знам, че за много от хората това нещо може да звучи невероятно, но има заболявания, които протичат по този начин", допълни Атанасов.

Андрей Марков от Българската болнична асоциация заяви, че този случай няма да бъде забравен нито от близките, нито от лекарите, които са влезли в контакт с него.

"Никой не може да преживее подобно събитие по един лек начин и да го забрави бързо и лесно. Всяка подобна ситуация оставя трайни белези върху хората, участващи в процеса на обслужване на пациенти в тежко състояние, особено пък с дете", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По негови думи имаме проблеми, които са се натрупвали от много години и има случаи, в които се налага пациенти да търсят различни болници. Марков изтъкна и проблема с ограничения брой легла в болничните заведения.

Според Александър Атанасов тежкият проблем на българското детско здравеопазване е, че специализираните детски отделения са разпилени.

Мария Петрова и Александър Атанасов са на мнение, че трябва да се изчака края на разследването преди да се раздават обвинения. Андрей Марков пък заяви, че всички имаме вина, защото знаем, че има дефицит и има нужда от подобряване на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 4 години

Миналата година във влака за Бургас една възрастна жена ми каза,че за сърце да ям и да усилвам с орехи, че не мога да сеча вече дърва и каза на доктора да си хврли дипломата и излезе права и аз се оправих . Те това ми каза жената, знахарка някаква беше...

22

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 15 - Кандидатствах за работа в СБАЛДБ 2007 и доц. анадулийска ми каза веднага да започвам (била са в ЛКК, Комисия по детска смъртност, Отговорник ВБИнфекции и Предс-л на тази комисия, за АГО и ЦСМП консултант над 20 г. тр. стаж, а Д-р Екимова на СБАЛДБ отказа да ме вземе, че местата не били структурирани и тя като очен лекар не видя моята квалификация и понеже от тогава до 2019 са назначавали без да изпитват как може да прегледат дете и дали може да поставят верни диагнози.УЖАС !

21

ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО-2

преди 4 години

чл. 228 ЗЗ- Мед. специалист, който наруши норм.актове за използване,обработка.....съхраняване и предоставяне на мед.документация - ГЛОБА 500 до 1500, повторно - 1500 до 3000лв,чл.234а-наруш. по чл. 228 се установяват с актове от РЗИ, а нак. постановления може и от Изп.агенция "Медицински надзор", НЕЩО СЕ БАВЯТ !

fallback