Снимка: БТА, архив

Решението първият ден от болничните да не се плаща е политическо и зад него стоят и ГЕРБ, и Обединени патриоти, всичко останало било опит да се създаде напрежение в управляващата коалиция, каквото нямало.

Така отговори финансовият министър Владислав Горанов на въпроса за авторството на идеята, след като по-рано Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че зад нея стоят патриотите, а пък Юлиян Ангелов от ОП прати топката в неговото поле.

Още по темата
Горанов допълни, че нито Стоянова, нито Ангелов са присъствали на заседанието на Политическия съвет на коалицията, така че и двамата коментират неправилно.

Според него няма значение кой точно е инициатор на предложението. "Това е технология и такъв въпрос няма смисъл, предложението е на управляващата коалиция и е в пакет", отсече той.
 
Горанов допълни, че пакетът от мерки, в който е и предложението за неплащането на първия ден от болничния, съдържа и въпроса със скока на минималната пенсия на 250 лева и подобряването на достъпа на децата до детските гадини.

Той смята, че е безспорно, че ако служителите не вземат обезщетение за първия ден, няма да има толкова фалшиви болнични.

"Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността към злоупотреби, защото такава практика има в 2/3 от европейските държави, това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави при равен брой заети екстремалното нарастване само за някого години на болничните, почти удвояване - от 8 милиона за 2013 г. до над 18 милиона през тази година, това е проблем", призна Горанов.

Според него е много трудно да се осъществи контрол над фалшивите болнични особено в малките населени места, където има близка връзка на лекарите с хората.

Така се стигало до варианта, вместо да са на работа, наетите да са в болнични, но на почивка на северното гръцко море.

Искрен Веселинов от ОП застана зад становището на Горанов и потвърди, че става въпрос за решение с достатъчно мотиви, което е взето от Политическия съвет на коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase