fallback

10 ноември, 1989 г. Южния парк в София. В същия ден се провежда Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, на който Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар в парията и така де факто се слага край на социализма.

Под дъжда са се събрали десетки хора. Това вероятно са единствените снимки от този паметен ден, направени от фотографа Иван Григоров.

"Лека - полека почнаха да се събират хора и стана нещо като митинг, но те не знаеха, че Тодор Живков е паднал. След това се оказа, че може би съм единственият, който е снимал някакво събитие на 10 ноември", спомня си събитията от онзи ден Григоров.

Бедрос Азинян така и не вижда първата си снимка, която прави след 10 ноември.

На нея се вижда как някой разршуава мозайката с лика на Живков на "Бузлуджа" - бижуто на БКП.

"Тогавашните органи на реда ми конфискуваха лентата и тя остана в техни ръце"

От 1981 до 1989 година Азинян е официален фотограф на събитията на "Бузлуджа". Колегата му Иван Григоров пък - 17 г. официален фотограф на "Поглед"

3 пъти властите взимали лентите на Иван. Единият случай - на пленум на ЦК. Вторият път - на пожара на цирка.

"Не можеше да се показва, че горят неща, че има земетресения", обяснява Иван пред DW

Третият случай, в който му взели лентата той снимал щетите от атентата пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци. Това също не трябвало да се показва.

Азинян също имал доста "неподходящи" кадри.

В един случай просто заснел коза, която дъвче вестник. Казал си: ето нещо по-нетрадиционно.

Чак в лабораторията видял, че на вестника пише името на Тодор Живков и решил, че този кадър няма да види бял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Тодар Правешки

преди 4 години

До анонимен 26Алоу левелера , на заканите си ербап, чакай да ти кажа какво ще стане наистина. Ще се събудиш в спешното, ако въобще се събудиш.Дай да си уредим една среща, пък след това ще видим кой ще продължи да пише по форумите!Намали бояришника другарю!Смесването на фантазията с действителността е вредно за здравето!

25

seira

преди 4 години

НЯМА ПО-ИЗМИСЛЕНИ ПОНЯТИЯ ОТ "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" И "НРБ"...В "ЖИВКОВА" БЪЛГАРИЯ НИТО ИМАШЕ ИСТИНСКИ СОЦИАЛИЗЪМ (СЪГЛ. К. МАРКС), НИТО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ "НАРОДНА РЕПУБЛИКА"!!!ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ БЕШЕ ПРЕДОСТАВЕНА И СЪСРЕДОТОЧЕНА В РЪЦЕТЕ НА ТЕСЕН КРЪГ ПАРТИЙНО-РОДНИНСКА КЛАНОВА НОМЕНКЛАТУРА, КОЯТО УБИВАШЕ ВСЯКАКВА ИКОНОМИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА ОЩЕ В ЗАРОДИШ, ОБСЕБВАШЕ УЖ "ОТ ИМЕТО НА НАРОДА" МАТЕРИАЛНИТЕ АКТИВИ НА СТРАНАТА, СЪДБАТА НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ГРАЖДАНИН И НАРОДА!!!ФАКТ!!!!!

24

Анонимен

преди 4 години

До Тодар Правешки"Пък ако аз взривя паметника на *** в центъра на София", то аз лично ще ти навра една тротилова шашка в място тъмно и ще запаля един дълъг бикфордов фитил! Ясен ли съм?Някога много мразех Тодора, но като видях какво дойде след него, "жестокостта ми се сломи"!

fallback