Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

За много деца от сегашното, модерно време терминът "асамблея на мира" ще бъде абсолютно чужд. Други пък, малко по-големи деца, ще се усмихнат, спомняйки си това време - лятото на 1979 година, когато се провежда международната детска асамблея "Знаме на мира".

"През 1979 година България взима решение да организира международна детска асамблея, която е по повод на обявената от ООН няколко години по-рано международна година на детето. Това, което беше най-впечатляващо беше че тук дойдоха деца от цял свят, за да участват със своите песни, танци, рисунки върху асфалт. Идеята беше тези деца да бъдат посланици", разказа Жени Живкова за Bulgaria ON AIR.

Фестивалът на детското изкуство, под егидата на ЮНЕСКО и под мотото "Единство, творчество, красота", посреща делегации от 77 държави от целия свят. Тогава се състои и международен детски парламент, който изпраща мирно послание към света.

"Беше ми много интересно. Ние бяхме настанени в общежитията в Студентски град, които бяха приспособени", спомня си тя събитието.

И разказва: "Имаше едно момиченце от Мексико. Тя дълго време ми пишеше, аз също ѝ пишех. Изпращахме си подаръци".

Тя коментира притесненията, които е имала за организирането на концерта тази година, но децата са имали интерес към такава изява.

По повод 40-годишнината на асамблея "Знаме на мира" в Столична галерия има изложба със снимки от събитието, както и детски рисунки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 години

Горе-долу тогава е поредният фалит на държавата ни, но онази пилее пари, за да се прави на интересна. Колкото и минуси да сложат някои на 1, това е истината!

2

Lora

преди 4 години

Леле - над 50 % от младите хора днес искали да живеят по времето на социализма, каза Евгение Жовкова. Къде са тези млади хора, Евгения.

1

Анонимен

преди 4 години

На Людмила изцепките.

fallback