fallback

Регионалният исторически музей София откри своята изложба, озаглавена "Манифестиращата идеология 1944 – 1989“.

"Поводът за създаването на тази временна изложба е кръглата годишнина - 30 години от настъпването на демократичните промени в България. Решихме да оценим тази дата чрез поглед назад. Да представим едно много различно общество от сегашното, в което идеологията на управляващата комунистическа партия е водеща и прониква във всички сфери на живота", коментира кураторът на изложбата Теодора Межекова в "България сутрин".

От днес могат да се видят експонати, които са били характерни за тогавашното общество. Има множество плакати и афиши с пропагандно съдържание, дори и некролог на Сталин.

Посетителите ще могат да видят кухненски сервиз, на който са изобразени символите на социализма - червената петолъчка, книгата и факлата, както и електрически крушки с лика на Георги Димитров и Владимир Ленин.

"Музеят има много функции. Наред с изложбените, ние имаме и образователна функция. Идеята е безпристрастно да погледнем на този период, да представим факти и предмети и да създадем представа за периода", коментира Ерина Кръстева от Регионалния музей пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата е отворена за посетители от днес до края на януари 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анти Дайнов

преди 4 години

Трябва да се върнем към християнска Европа на рицарството .В Романтизмът има красота ,в света на идеологиите само смърт и лъже учения.

29

продължение

преди 4 години

4. След 1945 година немците не унищожават кадрите си, напротив, основните лица на икономическата политика от хитлерово време са включени най-активно в държавните структури на най-високо ниво...Така че - по-кротко с паралелите и с изтъкването единствено на пагубните политики.

28

Анонимен

преди 4 години

Нацизмът се е ползвал с широка обществена подкрепа заради основополагащи държавни принципи. 1. Цели и стимулира утвърждаване на единна нация и национално достойнство. Опира се на това, което обединява близки по език държавни структури; 2. Залага на потенциала на цялата нация, като за целта въвежда повсеместно достъпно образование;3. Успява да излъже световните хитреци (католическа църква, англичани, евреи) да го финансират и да се изгради промишленост и армия въпреки санкциите след първата война

fallback