fallback

Едва 21% от хората биха взели на семеен обяд дете от социален дом, а близо 50% пък не биха приели тези деца да учат в един клас с тяхното. На този фон вече 10 години се работи по извеждането на децата от домове.

"На финала сме, само 21 дома остават, а в началото бяха 140", сподели пред Bulgaria ON AIR Евгения Тонева от Центъра за алтернативни грижи за деца.

Нещата се развиват много по-бързо от предвиденото. Официалният срок за финал на процеса на деинституционализация е 2025 г., а до края на следващата година вече и функиониращите 21 дома ще бъдат закрити, стана ясно още от думите ѝ.

"Парадоксалното е, че същото изследване показва, че над 95% от хората одобряват процеса на провеждане на деинституционализация, но когато трябва да направим стъпка към приемането на тези деца в личния си живот, се оказва много по-трудно", каза Тонева в "България сутрин".

Това, което хората би трябвало да знаят е, че повечето от децата, за които говорим, са талантливи, емоционални и преживяват същите неща, които преживяват и нашите деца в общуването си в градината и в училище. Но заради всичко, което са преживели, имат много съпротиви в себе си, за да функционират по начина, който ние бихме приели за нормален, разясни тя.

Следващата стъпка, според Евгения Тонева, е една пълноценна интеграция в обществото, което да ги посрещне не със съжаление, а със споделеност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

До 6 - продължение

преди 4 години

От поколението на дядо ми - четирима братя, женитенадвама от тях работят, другите две снахи предпочели да са домакини. Само единият от братята останал в родното им място, другите дошли в София през 50-те години на 20-и век. В детските ми години ми слушах истории за вечното искане на пари от брата, чиято съпруга работи. Причините за исканите заеми били, че порасналите деца на другите двама братя претендирали за дрехи от "Тексим","ЦНСМ" и "Валентина", искат да идат на море и да им купят автомобили

23

До 6

преди 4 години

Да похарчи 180 000 за автомобил, но да не даде на брат си 12 000 за лечение е престъпление. Ако наистина се е случило така, както ти е разказал твоя познат.На мен са ми известни два случая, също възмутителни, но с обратен знак. От моето поколение - една разглезена ***, която пристана на 18 г. на кварталния нехранимайко, виснаха на врата на нейните родители, а когато те починаха без време, тя обикаля роднините и дрънчи пари, за да ги дава на съжителя си, който до днеси 1 ден не е работил.

22

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 13Льольо,.Не се прави на наивен. Бяло дете просто не остава в онези домове, освен в медицинските заведения за изоставени деца с тежки малформации. За бяло дете кандидат-осиновителите с години чакат на опашка. За такова дете се дават луди пари като подкуп.Хората не искат у дома си лица от онзи етнос, пък били те и непълнолетни. Ако поне няколко дена наблюдаваш този контингент, ще ти стане ясно защо не ги искат.Решението е - да се издирват родителите и те да си ги хранят!

fallback