fallback

Пиар експертът Патриция Кирилова, изследователят Мила Салахи и председателят на Центъра за защита и развитие Александър Димитров гостуваха в предаването "Денят ON AIR" и разговаряха за родолюбието, будителския дух и националната идентичност.

Според Патриция Кирилова във всяка една епоха има различни по вид трудности, но винаги има хора, които намират сили, за да се преборят с тях. Необходимо е да се обръща внимание на тези постижения и да ги предаваме на децата си.

"Децата ни учат едни откровени лъжи", допълни Мила Салахи. Подмяната на историята не е нов феномен, като тя даде примери за това от нашето минало. 

"Азбуката, която всички наричат кирилица е българска азбука. Тя не е написана от Кирил, той умира 30 години преди нея. Тази азбука трябва да се нарича "българица", коментира Александър Димитров друга широкоразпространена заблуда.

И тримата са единодушни, че трябва да се предприемат мерки от държавата и съответните институции. Необходима е мащабна дискусия, за да се промени съдържанието на учебниците и учебните програми.

"Знам, колко е важно да се запази корена, да се запази самосъзнанието на българина. Българската история е изключително древна. Ние сме дали на всички останали народи, които са били около нас, нашата култура", заяви Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Богомил

преди 4 години

До Анонимен 75Не ме разсмивай. Ще кажа само, че Киевска Рус, както и Волжска България са едни от първите държави, които се отделят от Българската империя.Стара Велика България не само в Крим и столица Фаанагория. Как древните автори, ще нарекат "Велика" една малка държава, как ще я нарекат "Стара", ако е основана едва през 632г.? България е много по-стара и е империя между 5-ти и 7-ми век. А Великата Киевска княгиня Олга е българка, от рода на княз Борис!Какво общо тук има днешна Русия? Нищо!

71

Богомил

преди 4 години

До Анонимен 71.Но траките са ариани, както и Константин Велики.Между арианите траки, които тогава излъчват 25 римски императора и православните започва битка за властта в църквата и империята.200г след основаването си през 381-ва год., "православната църква" успява да вземе властта и обявява българите/траките/ за еретици и варвари.По политически причини княз Борис се отказва Сирмиумския символ на вярата и приема "православния" Никейски символ. Няма покръстване, само смяна на символа на вярата.

70

Богомил

преди 4 години

До Анонимен 71Траките/разбирай българите/ започваме да приемаме християнството още през 1-ви век. Когато в края на 6-ти век, след смърта на последния велик император с тракийски произход Юстиниан, православните завземат религиозната власт и свързаната с нея държавна власт, след което разрушават над 900 наши първохристиянски храма. Толкова християнски храма ще има в цяла Западна Европа едва през 10-ти век. Това означава, че траките, наричани от 3-ти век и българи са били християни още тогава.

fallback