Снимка: БТА

България може да получи покана за чакалнята на еврозоната до края на април догодина. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов, който участва в заседание на НСТС, посветено на бюджета за 2020-а.

До моя рожден ден всичко трябва да е приключило, коментира Горанов пред журналисти, който е роден на 30 април. Той очерта подробно стъпките до момента и посочи, че те се изпълняват положително. Оценка на свършеното у нас по тази тема от страна на ЕК се очаква да бъде направена през ноември.

По темата за замразяването на детските надбавки, Горанов заяви, че дебатът за демографската политика не трябва да се свежда до даването на пари.

Нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимул, настоя министърът, който коментира темата за замразяването на детските надбавки за догодина след заседанието на НСТС за държавния бюджет.

За едно дете сумата е 40 лв., за две - 90 лв., за три – 135 лв. и т.н. Прагът на доходите за надбавките обаче също остава същият, а заради ръста на минималната заплата догодина ще има семейства, които няма да получават пълния размер на помощта.

"В ситуация, в която заетостта е на максимално високо ниво, безработицата е на максимално ниско ниво, мерките, свързани с демографската политика, трябва да бъдат изключително прецизно фокусирани. Предоставянето на социални помощи за отглеждане на дете без преценка за качеството на живот, който се предлага от семейството на това дете, съчетано с необходимостта от мерки, свързани с даването на равен шанс на всички деца за достъп до образователната система, изискват много по-сериозен дебат от това просто да раздаваме едни пари на семейства“, каза Горанов. Той посочи, че някои от тези семейства не са достатъчно добросъвестни дори да осигурят достъп на своите деца до образователната система.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа“ пък посочи, че едва 8% от учещите деца получават детски надбавки и едва половината у нас. За втората година от майчинството също плащането остава 380 лв., а то е далеч от минималната заплата, изтъкна тя.

Бюджетът на държавата, както и тези на ДОО и НЗОК, които днес обсъжда НСТС, ще бъдат разгледани на заседание на Министерския съвет утре. Горанов коментира, че се надява да получи подкрепа от колегите си по заложените параметри и каза, че сроковете ще бъдат спазени, независимо от местните избори и опита за политически дебат по фискалната рамка.

Така основният финансов закон на държавата ще влезе в парламента в последния ден на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase