Снимка: Pixabay

Миналата година Световната здравна организация обяви "бърнаута" за болест. В България ново проучване показва, че девет от десет учители са изпитали последиците от заболяването. Според преподавателите, причините, които водят до "бърнаут" в професията им са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата на децата. Сега предстоят увеличения на заплатите на учителите, но ще помогне ли това?

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред телевизията.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase