Снимка: Facebook
fallback

Премиерът Бойко Борисов прие новия посланик на САЩ у нас Херо Мустафа в Министерския съвет.

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между двете страни сме установили устойчив политически диалог на всички равнища. Поздравих Херо Мустафа за назначаването й като посланик в София и съм уверен, че дипломатическите ни отношения ще продължат да се развиват възходящо, написа Борисов в социалната мрежа.

Oще по темата
Премиерът посочва, че със САЩ имаме отлично взаимодействие в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО.

Акцентирах и върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура, допълва премиерът.

Херо Мустафа е висш дипломат от кариерата, утвърден от Сената на Съединените щати за посланик на САЩ в България на 26 септември 2019 г. Преди това тя е изпълнявала длъжността заместник-посланик на САЩ в Португалия, където е служила като временно управляващ мисията на САЩ в Лисабон през първите седем месеца от мандата на администрацията на президента Тръмп.

Като дипломат от кариерата посланик Мустафа е работила като съветник на вицепрезидента на САЩ в периода от 2009-2011 година по въпросите на Близкия изток и Южна и Централна Азия. Преди това назначенията й във Вашингтон включват заместник-директор на отдела, занимаващ се с Афганистан; съветник по близкоизточните въпроси в екипа на заместник-държавния секретар по политическите въпроси; директор по въпросите на Иран, Йордания и израелско-палестинските отношения в Съвета за национална сигурност и директор към Съвета за национална сигурност по въпросите на Ирак и Афганистан.

Херо Мустафа е носител на редица престижни награди на Държавния департамент, включително и наградата "Матилда У. Синклер" за отлични постижения във владеенето на чужди езици. Сред езиците, които говори, са португалски, арабски, хинди, руски, гръцки и други, а в момента учи и български език.

Посланик Мустафа е израснала в гр. Майнът, Северна Дакота. Има бакалавърска степен по дипломация от Джорджтаунския университет и магистърска от университета "Принстън". Омъжена е и има две деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

АК-47

преди 4 години

До МНЕНИЕРодена е в Ирак, от кюрдски произход, омъжена е за индийски бизнесмен. Бежанци от Ирак са, били са в бежански лагер и след това са емигрирали в САЩ. Наистина има дълга дипломатическа кариера. Дано да не реши да се меси във вътрешната и външната ни политика, както правеха всичките й предшественици у нас.

125

Анонимен

преди 4 години

Чекай, американците да ни защищават, както кюрдите. Чекай, па ще дочекаш.

124

Наблюдател

преди 4 години

Напротив , казал е : Ашколсун Америкастан, маш'аала аскер бизнес!

fallback