Снимка: архив, БулФото

Реализацията на "Балкански поток" ще изведе на качествено ново ниво руско-българските отношения.

Това заяви руският посланик у нас Анатолий Макаров при откриване на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" до компресорна станция "Странджа".

Още по темата
"Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство, и не само защото изпълнението на такъв стратегически проект включва непрекъснато и постоянно сътрудничество, а защото то засяга и развитието на свързаните с това области като логистиката, обучение и други.

На 100% аз съм сигурен, че българските и руските компании ще се възползват пълноценно от възможностите, които се откриват пред тях. Ние видяхме, че България се показа като надежден партньор, който изпълни своите ангажименти и успешно завърши този първи участък преди посочения срок", коментира Макаров, цитиран от "Фокус".

Според него това ще се отрази и на други направления в отношенията между двете страни  – туризъм, селско стопанство, култура, икономика и други. "Нека новият газопровод допринесе за процъфтяването на нашите страни и народи и укрепи българо-руската дружба“, допълни Макаров.

Той изтъкна, че свързването на България към "Турски поток" ще позволи да получаваме природен газ по нов надежден маршрут и да станем един от най-големите газови разпределителни центрове. Макаров посочи, че така ще се създадат работни места, ще бъдат привлечени инвестиции, което създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика.

С разширението на газопреносната инфраструктура на България ние ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа, заяви и енергийнитя министър Теменужка Петкова.

"За България този проект е реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, ще направи възможно това ние да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази инфраструктура, като част от структурата, свързана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България, е изключително важна за нас", каза Петкова.

Инвестирани са 75 млн. лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция "Странджа", съобщи Владимир Малинов, шеф на "Булгартрансгаз". Инвестицията е била финансирана изцяло от газовата компания, а проектът основополагащ за газов хъб "Балкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase